Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Peminat Messi perlu bersabar

  MIAMI, 9 JUN – Lionel Messi tidak mungkin membuat penampilan sulungnya untuk Inter Miami sebelum akhir Julai dan peminat perlu menunggu sedikit masa walaupun untuk persembahan rasmi pemain tersebut.

  Messi baru-baru ini mengumumkan bahawa dia telah membuat keputusan mengenai destinasi seterusnya selepas membiarkan kontraknya dengan Paris Saint Germain tamat.

  Kata-katanya bahawa ‘Saya telah membuat keputusan bahawa saya akan pergi ke Miami’ mencetuskan gelombang keterujaan dalam kalangan peminat di Amerika Syarikat (AS).

  Namun, Messi membuat pengumuman mengejut itu dengan menyatakan ‘Saya tidak mempunyai (perjanjian) 100 peratus sah’ dan kekangan itu, bersama-sama dengan komitmen sedia ada kepada pasukan kebangsaan Argentina, adalah sebab mengapa peminatnya di AS perlu bersabar.

  Walaupun harga tiket bagi perlawanan akan datang yang mungkin melibatkan Messi sudah meningkat dan peminat global pemain itu menyemarakkan akaun media sosial Inter Miami, masih banyak kerja yang perlu diselesaikan dalam perjanjian itu, menurut sumber yang tahu mengenai rundingan itu kepada AFP.

  Pejalan kaki melintasi mural yang menggambarkan pemain bola sepak Argentina Lionel Messi di Miami pada 7 Jun. – AFP

  Pertama, Messi perlu menandatangani kontrak untuk menyertai Major League Soccer(MLS) dan itu boleh menjadi proses yang memakan masa, memandangkan struktur dan peraturan unik liga Amerika Utara.

  MLS mengendalikan perjanjian rundingan kolektif dengan kesatuan pemainnya, yang merangkumi gaji dan had gaji, dan terdapat juga pelbagai isu dalam kontraknya yang memerlukan perhatian peguam di kedua-dua pihak.

  Perjanjian Messi juga difahamkan mengandungi elemen perkongsian hasil dengan Apple TV, yang menyiarkan perlawanan-perlawanan MLS di peringkat global melalui Pas Musim MLS mereka yang menambahkan satu lagi lapisan kerumitan pada proses itu.

  Di sebalik catatan media sosial awal, Inter Miami belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perjanjian itu dan kelab tersebut tidak memberi respons kepada permintaan untuk komen, menunjukkan keinginan untuk menandatangani perjanjian dan dimeterai sebelum meraikannya.

  Satu-satunya komen daripada MLS ialah kenyataan yang diutarakan dengan berhati-hati selepas temu bual Messi dengan media Sepanyol.

  “Kami gembira bahawa Lionel Messi telah menyatakan bahawa dia berhasrat untuk menyertai Inter Miami dan MLS pada musim panas ini. Walaupun masih ada kerja yang perlu diselesaikan untuk menyiapkan perjanjian rasmi, kami berharap untuk mengalu-alukan salah seorang pemain bola sepak terhebat sepanjang zaman ke Liga kami,” menurut liga tersebut. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...