Pemisah bantah lawatan diraja Sepanyol

SEPANYOL, 20 JULAI – Ratusan penyokong kemerdekaan Catalan membantah lawatan Raja Felipe VI dan Ratu Letizia hari ini ke rantau timur laut sebagai sebahagian daripada lawatan diraja di seluruh Sepanyol yang bertujuan merangsang semangat di tengah pandemik koronavirus.

Lawatan diadakan tatkala beberapa siri laporan media yang terbocor menuduh bapa raja, bekas raja berperlembagaan Juan Carlos 1, didakwa menyembunyikan berjuta-juta euro tanpa cukai dalam dana luar pesisir.

Skandal tersebut adalah yang terbaharu membelenggu keluarga diraja Sepanyol.

Pada pertengahan Mac, skandal mendorong Felipe melucutkan mana-mana pewarisan yang mungkin diterima dari bapanya dan melucut gaji tahunan beliau sebagai emeritus raja.

Juan Carlos turun takhta bagi pihak anak lelakinya pada 2014.

Seorang lelaki membawa potret Raja Sepanyol Felipe VI yang terbalik semasa perarakan antiraja berperlembagaan di Monasterio de Poblet kelmarin. – AFP

Di sebalik latar tersebut, pasangan diraja itu melancarkan lawatan ke semua 17 rantau Sepanyol bertujuan menunjukkan sokongan kepada rakyat dan ekonomi tatkala ia berpulih daripada gelombang pertama pandemik.

Kunjungan Catalan pada mulanya dirancang pada minggu lalu yang merangkumi beberapa bandar dan Barcelona, tetapi raja berperlembagaan itu berkata ia telah menangguh dan memendekkan lawatan ke sebuah biara disebabkan peningkatan dalam kes virus di sekitar ibu negara.

Pembantah pada hari ini membawa gambar Felipe terbalik dan huruf yang melengkapi ayat ‘Catalonia tidak mempunyai raja’ semasa perarakan yang dianjur oleh ANC, kumpulan persatuan awam prokemerdekaan terbesar rantau.

Perarakan menuju ke Biara Diraja Poblet, yang dikunjungi oleh raja dan permaisuri, tetapi polis menyekat akses di jalan utama.

Beberapa aktivis cuba sampai ke biara dengan menggunakan ladang anggur berhampiran. – AP