Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Pemotongan harga Tesla memakan keuntungan pembuat Cybertruck

  LOS ANGELES, 19 OKT – Pendapatan bersih Tesla merosot pada suku ketiga berbanding tahun sebelumnya, kerana pengurangan harga membantu memacu pertumbuhan jualan yang kukuh tetapi juga memakan margin keuntungan pembuat kereta itu.

  Austin, Texas, pembuat kenderaan elektrik, panel solar dan bateri pada kelmarin melaporkan pendapatan bersih AS$1.85 bilion untuk suku Julai-September, penurunan 44 peratus daripada tahun sebelumnya. Pendapatan sesaham jatuh kepada 53 sen daripada 95 sen.

  Tidak termasuk pampasan berasaskan saham, pendapatan bersih larasan Tesla jatuh kepada AS$2.32 bilion, atau 66 sen sesaham. Atas dasar itu, pendapatan Tesla kurang daripada anggaran konsensus penganalisis sebanyak 73 sen sesaham, menurut FactSet.

  Jumlah hasil meningkat 9 peratus kepada AS$23.35 bilion. Penganalisis telah meramalkan AS$24.19 bilion.

  Awal bulan ini, syarikat itu melaporkan bahawa ia menjual 435,059 kenderaan dalam tempoh Julai-September, peningkatan sebanyak 27 peratus daripada bahagian yang sama tahun lepas. Walaupun begitu, penghantaran Tesla datang di bawah 461,000 penganalisis kenderaan telah meramalkan syarikat itu akan menjual pada suku tersebut, menurut FactSet Research.

  Jualan suku ketiga juga menandakan satu langkah ke belakang daripada penghantaran kenderaan Tesla sebanyak 466,140 dalam tempoh April hingga Jun, sesuatu yang dipersalahkan oleh Tesla pada masa henti yang dirancang untuk menaik taraf kilangnya.

  Tesla telah mengurangkan harga hampir sepanjang tahun ini untuk terus menarik pembeli yang kini mempunyai pilihan kenderaan elektrik yang lebih luas apabila lebih banyak pembuat kereta beralih daripada kereta dan trak berkuasa petrol. Diskaun berkisar daripada AS$4,400 pada kenderaan paling laris Tesla hingga sebanyak AS$20,000 pada model termahalnya.

  Pusingan pemotongan kos terbaharu memangkas margin operasi Tesla, yang mewakili kecekapan jualan ditukar kepada keuntungan sebelum cukai, turun kepada 7.6 peratus pada suku ketiga. Itu turun daripada 17.2 peratus setahun sebelumnya. Langkah itu juga menurun dengan ketara dalam dua suku pertama tahun ini.

  Selain menurunkan harga kenderaan elektrik, peningkatan perbelanjaan yang berkaitan dengan Cybertruck Tesla dan pembangunan ‘robot humanoid’ terlatih AI juga menjejaskan keuntungan syarikat.

  Seperti biasa, jualan suku ketiga Tesla terdiri terutamanya daripada kenderaan Model 3 dan Model Y, yang telah dibuat lebih menarik dengan harga yang diturunkan. Walaupun potongan harga yang besar, jualan model lama S dan X turun 14 peratus tahun ke tahun kepada 15,985.

  Memandang ke hadapan, syarikat itu mengulangi rancangannya untuk mengeluarkan sekitar 1.8 juta kenderaan tahun ini. Dan berkata pikap elektrik Cybertruck yang telah lama ditunggu-tunggu berada di landasan untuk memulakan penghantaran tahun ini.

  Semasa panggilan persidangan dengan penganalisis, Ketua Pegawai Eksekutif, Elon Musk berkata syarikat itu akhirnya akan menghasilkan kira-kira suku juta Cybertrucks setahun. Dia menjelaskan bahawa dia tidak menjangkakan Tesla akan mencapai tahap pengeluaran itu untuk kenderaan yang kelihatan futuristik tahun depan, tetapi ‘mungkin’ pada tahun 2025.

  “Saya hanya ingin menekankan bahawa walaupun saya fikir ini berpotensi produk terbaik kami … ia akan memerlukan kerja yang besar untuk mencapai pengeluaran volum dan menjadi positif aliran tunai pada harga yang mampu dibeli oleh orang ramai,” kata Musk.

  Saham Tesla ditutup 4.8 peratus lebih rendah pada hari ini. Mereka meningkat 2 peratus dalam dagangan selepas waktu kerja berikutan pengeluaran laporan pendapatan. – AP

  Tesla telah mengurangkan harga hampir sepanjang tahun ini untuk terus menarik pembeli yang kini mempunyai pilihan kenderaan elektrik yang lebih luas apabila lebih banyak pembuat kereta beralih daripada kereta dan trak berkuasa petrol. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...