Monday, November 28, 2022
29.1 C
Brunei

-

Pempengaruh didik komuniti melalui pengalaman

MALAYSIA – Jan Zainal tidak menganggap dirinya sebagai influencer (pempengaruh) dalam cara yang biasa, sebaliknya, sebagai seorang mentor.

“Menjadi pempengaruh biasanya bermakna mempengaruhi orang ramai untuk membeli produk, tetapi bimbingan adalah perkara dua hala iaitu kami berkongsi pengalaman dan mudah-mudahan, apa yang telah kami lalui berguna dan boleh membantu orang lain,” katanya.

Jan yang kelihatan muda, berusia 52 tahun mengusahakan Taman Hati, sebuah kafe tumbuhan di Petaling Jaya, yang juga menempatkan tiga kucing yang diselamatkannya.

Walaupun dia tidak suka dikenali sebagai catfluencer dan plantfluencer, Jan berkata apa yang paling dekat di hatinya ialah menyampaikan pengetahuan dan pengalaman kepada orang di sekelilingnya, terutamanya pasukan mudanya.

“Itulah jenis pengaruh yang saya suka,” kata Jan, yang telah bekerja sebagai perunding IT selama 20 tahun dan dalam industri minyak dan gas selama enam tahun.

Jan Zainal bersama tiga ekor kucing yang diselamatkannya. – ANN/The Star
Jan bergambar bersama suami, ibu dan anaknya. – ANN/The Star
Jelas Jan, dia menganggap ahli-ahlinya sebagai keluarga sendiri di tempat kerja. – ANN/The Star
Jan mendedahkan cintanya terhadap tumbuhan dipengaruhi oleh ibu dan neneknya. – ANN/The Star

“Pasukan saya (ahli), yang seperti keluarga saya di tempat kerja, semuanya muda (umur mereka dalam lingkungan 22 hingga 30) dan bertenaga, komited untuk belajar, dan mereka semua datang dari latar belakang yang berbeza iaitu tarian, teater, nyanyian, dan lain-lain,” kata Jan, yang lebih mesra dikenali sebagai Mama Jan kepada pasukannya kerana mereka melihatnya sebagai seorang ibu.

Jan menambah bahawa dia percaya dalam mempunyai persekitaran pembelajaran yang tenang.

“Kami telah menyelidik dan membangunkan barang baharu untuk menu kafe kami bersama-sama di mana semua orang mencuba untuk menghasilkan produk akhir.

“Walaupun tiada seorang pun daripada kami berasal dari latar belakang F&B semata-mata, kami mempunyai minat untuk meneroka dan belajar bersama,” katanya.

“Ramai daripada mereka juga tidak mempunyai latar belakang dalam tumbuh-tumbuhan tetapi minat mereka bertambah dan mereka belajar sepanjang perjalanan,” tambahnya.

“Orang ramai disatukan sama ada secara kebetulan atau tidak, dan saya sangat percaya mereka datang dalam hidup saya untuk memperkayakannya, dan untuk saya memperkayakan mereka, dan ia adalah keistimewaan saya untuk memupuk mereka,” jelas Jan.

“Saya berpuas hati bahawa kami telah belajar daripada satu sama lain tentang arah aliran terkini, pemasaran media sosial dan mengikuti perkembangan terkini dengan perkara yang tular,” katanya.

Jan menambah bahawa dia telah mengubah media sosialnya (tamanhatijz) daripada menjadi pertunjukan seorang wanita kepada usaha berpasukan kerana dia kini membenarkan rakan sekerjanya mengendalikan jawatan itu.

“Awda boleh tahu siapa yang memuat naik setiap siaran melalui muzik yang mereka gunakan.

“Bagi lelaki, ia biasanya hip-hop. Manakala, salah seorang gadis benar-benar mahir di IG Reels, di mana dia memilih lagu yang benar-benar menarik dan tepat, dan peralihan antara gambar dan muzik adalah sempurna dan lancar,” katanya sambil menambah jika dilakukan sendiri, gambar atau video mungkin tidak sepadan dengan muzik.

Peminat haiwan

Jan mempunyai lapan ekor kucing, semuanya diselamatkan kecuali seekor, dan ia dipaparkan di akaun Instagramnya CatsOfTamanHati.

“Saya selalu memelihara kucing. Saya akan menyelamatkan haiwan itu dan menyimpannya di rumah sehingga dua minggu, dan menyerahkannya kepada orang lain yang berminat untuk menjaganya,“ katanya.

“Saya suka semua jenis haiwan dan selalu ada kucing di rumah ibu bapa saya, serta jenis haiwan peliharaan lain,” katanya.

“Ayah saya bekerja dalam hal ehwal luar negara dan ketika kami tinggal di kuarters kerajaan lama di Bukit Travers, kami mempunyai taman yang luas dengan pelbagai jenis haiwan peliharaan seperti ayam, kucing, hamster dan burung. Dan apabila kami berada di Jakarta di mana dia ditempatkan, kami juga mempunyai ikan, burung, kura-kura dan kucing,” katanya.

Jan mendedahkan bahawa cintanya terhadap tumbuhan dipengaruhi oleh ibu dan neneknya.

“Semua wanita dalam keluarga saya, terutamanya di sebelah ibu saya, suka tumbuh-tumbuhan. Ibu saya mempunyai orkid serta tumbuhan yang boleh dimakan di tamannya,” katanya.

Jan memiliki tanaman pertamanya pada usia 18 tahun semasa di universiti di England.

“Saya menyukai kaktus dan menyimpannya sepanjang hayat saya di universiti di sana, kemudian membawanya pulang ke Malaysia,” kata Jan, yang tumbuhan kegemarannya ialah Monstera Thai.

Jan menjalankan perniagaannya secara mampan dengan objektif untuk memberi kembali kepada masyarakat.

“Saya melakukan banyak projek komuniti.

“Kami mempunyai sudut preloved, serta ‘pasaran hujung minggu’ bulanan di mana orang ramai boleh membawa barangan preloved dalam keadaan baik untuk dijual.

“Ini adalah untuk menggalakkan gaya hidup mampan, menggalakkan penggunaan semula dan mengurangkan pembaziran,” katanya.

Jan juga menyokong dua badan amal iaitu Kempen Sekolah Black 2 Nourish Malaysia untuk mengumpul dana untuk kanak-kanak kurang bernasib baik, dan Furry Kids Safe Haven, sebuah tempat perlindungan haiwan.

“Hasil jualan makanan ringan buatan sendiri disalurkan kepada badan amal ini,” katanya.
Kafenya juga merupakan ruang komuniti untuk tukang tempatan yang tidak mempunyai kedai fizikal untuk mempamerkan barangan mereka.

“Tiada bayaran untuk memaparkan atau memasarkan tetapi saya hanya mengambil komisen kecil untuk jualan,” katanya.

Jan juga mengadakan acara pertukaran tumbuhan di mana peminat tumbuhan boleh berkumpul dan bertukar tumbuhan untuk mengembangkan koleksi mereka dan mungkin mendapatkansesuatu yang mereka tidak miliki secara percuma.

Terdapat juga bengkel pembinaan terarium untuk kedua-dua kumpulan kecil dan acara korporat.

“Ini membantu membina semangat komuniti yang kuat dan sihat di kawasan kejiranan, yang sepadan dengan suasana keluarga saya,” tekan Jan. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -