Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

Pemuda indahkan perkampungan dengan mural

CHINA – Duduk di atas perancah, kelihatan Liu Zhicheng memberikan sentuhan terakhir pada lukisan bunga teratai dan bangau.

Menggunakan berus dan cat, dia menjadikan kedua-dua ekor bangau itu kelihatan menyerlah, menunjukkan mengepakkan sayapnya dan bersedia untuk menangkap ikan di dinding bangunan di daerah Yongsheng, bandar Lijiang, wilayah Yunnan di Barat Daya China.

Selain bunga teratai, bangau dan pokok pain, elemen visual yang biasa digunakan oleh penduduk kampung Liu, seorang muralis berusia 27 tahun, juga meminjam sorotan budaya da- ripada guochao, atau trend bergaya China, yang terkenal dengan reka bentuk mewah menggunakan pelbagai unsur budaya tradisional. Dia melukis Ne Zha daripada filem animasi Cina, panda dan pari-pari dalam pakaian kuno.

“Saya mempunyai minat yang mendalam di luar bandar China dan berharap dapat melakukan bahagian saya dalam membawa beberapa hiasan jalan moden ke kampung,” kata Liu.

Tahun lalu, dia memulakan projek dua tahun mengecat 100 dinding di Yongsheng, tempat di mana dia dilahirkan. Setakat ini, dia telah menyiapkan lebih daripada 30 dinding. Karya seninya juga menarik minat kanak-kanak yang ingin tahu untuk melihatnya melukis.

Liu Zhicheng (kanan) mengerjakan lukisan dinding di daerah Yongsheng, bandar Lijiang, wilayah Yunnan. – Xinhua
Liu (kiri) membuat lakaran awal di atas kertas di rumahnya. – Xinhua

“Orang ramai suka warna terang dan komik lucu,” kata Liu, sambil menambah sesetengah kanak-kanak juga mencipta lukisan mereka sendiri untuk menunjukkannya.

“Sekiranya kerja kami dapat menyemai benih penghargaan yang mendalam dalam hati kanak-kanak dan membuka peluang baharu untuk kerjaya masa depan mereka, ia akan menjadi indah,” tambahnya.

Liu telah merakam proses kreatifnya dan menyiarkan video pendek pada platform video pendek Douyin. Dinamakan Liu Xiaobei, akaun dalam taliannya telah menarik lebih 560,000 pengikut dan memperoleh lebih 5 juta tanda suka.

Karya seninya telah menambah warna ke kawasan luar bandar dan menarik pelancong, juga melalui video pendek yang tular. Terdahulu, Liu mempelajari lukisan dinding selama kira-kira enam tahun.

“Lukisan dinding lebih menarik perhatian orang ramai di ruang yang lebih besar dan dengan mudah boleh mendorong interak- si dengan pemerhati berbanding dengan yang dipaparkan di galeri seni,” katanya.

Dibesarkan di kawasan luar bandar, Liu tahu bahawa banyak kampung yang mempunyai dinding berbintik-bintik di sepanjang jalan dan rumah ditampal dengan iklan yang boleh menyelubungi ciri-ciri tempatan.

Pada 2020, Liu dan rakannya mula mengecat dinding secara percuma. Kerja pertama mereka termasuk mengecat dinding sebuah bandar purba di Chongqing. Dalam masa kira-kira tiga bulan, mereka telah menyiapkan tujuh lukisan dinding. Liu biasanya mengambil masa kira-kira dua hingga tiga hari untuk menyiapkan lukisan dinding yang ringkas dan lebih daripada seminggu untuk reka bentuk yang rumit.

“Saya akan memberi lebih tumpuan kepada elemen budaya Cina dalam lukisan dinding saya dan menghiasi lebih banyak dinding di kampung untuk menarik pengunjung dan membantu penduduk tempatan meningkatkan pendapatan mereka melalui pelancongan,” kata Liu.

“Adalah satu penghormatan dan keseronokan saya untuk berpeluang menghiasi persekitaran dengan seni saya.” – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -