Pemuda Kenya dorong kanak-kanak memulihara hutan

NAIROBI – Ketika hanya berusia 25 tahun, Patricia Kombo dari daerah Kenaku di selatan Makueni memikul beban merekrut para pelajar dalam usaha melindungi, mengurus, dan memulihkan ekosistem hutan, yang kelestariannya terancam akibat aktiviti manusia.

Melalui inisiatifnya PaTree, Kombo dalam misi untuk menghidupkan kembali kelab pertanian di sekolah rendah, melibatkan pelajar dan wanita dalam memelihara tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok untuk amalan persekitaran yang lebih baik.

“PaTree dikonsepsikan pada tahun 2019 semasa saya masih berada di universiti. Saya secara sukarela mengagihkan sumbangan makanan ke kawasan yang sangat kering. Semasa di sana, saya menyaksikan kesan perubahan iklim terhadap kanak-kanak dan ibu-ibu mereka. Oleh sebab itulah, tumpuan saya ada pada mereka,” kata Kombo kepada Xinhua semasa wawancara baru-baru ini menjelang Hari Alam Sekitar Sedunia.

Kombo menunjukkan minatnya terhadap pertanian lestari pada golo-ngan muda di mana dia terlibat dalam penanaman pokok di sekolah dan di rumah.

“Kelab-kelab pertanian ada dan aktif semasa saya dewasa, tetapi sedikit demi sedikit mereka mula menghilang dan begitu juga pokok. Kerana perubahan ini, kanak-kanak kehilangan sentuhan dengan persekitaran,” kata Kombo.

Patricia Kombo (enam, kiri – berdiri) bergambar ramai bersama pelajar sekolah menengah di Kenya. – Xinhua

Pada masa ini, dia terikat dengan 15 sekolah di seluruh negara. Dia bermula dengan melibatkan pelajar tingkat rendah dari daerah asalnya di Makueni di mana perubahan amalan penggunaan tanah dan kehilangan habitat memperburuk kerentanan masyarakat tempatan terhadap kejutan iklim.

Ketika ini, Kombo membekalkan sekolah dengan anak benih pokok berbuah dan tidak berbuah yang dipamerkan di tempat semaiannya dengan bantuan keluarga dan rakan terdekatnya. “Ketika pandemik menjauhkan saya dari pelajar, saya membentuk sebuah tempat semaian yang setakat ini menghasilkan 10,000 anak benih yang mengagumkan. Saya juga membuat percubaan pertama saya di kebun dapur,” kata Kombo.

“Kedua-dua projek ini telah menjadi jalan untuk pemindahan pengetahuan dalam masyarakat,” tambahnya. Eksploitasi hutan yang berlebihan dan penggunaan tanah yang tidak lestari adalah beberapa faktor yang dikenal pasti mempercepat kehilangannya.

Dia mengatakan kegembiraan untuk menanam pokok dapat dilihat di kalangan pelajar muda. “Penanaman pokok memberi peluang kepada pelajar untuk belajar dari kelas. Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar bukan lagi idea abstrak bagi mereka,” kata Kombo.

Lulusan komunikasi dan kewartawanan telah menggunakan kompetensi akademiknya untuk mencapai kejayaan demi cita-citanya menangani perubahan iklim. “Saya menggunakan kemahiran komunikasi saya dalam proses sokongan saya dengan ketara. Saya bahkan mendapat latihan di sebuah organisasi yang mempenga-ruhi pengiktirafan pengumpul sampah sebagai hasil daripada mempengaruhi dalam talian saya,” kata Kombo.

Matlamat jangka panjang PaTree adalah untuk mendorong kerajaan untuk mengembangkan sukatan pelajaran yang memperkenalkan kanak-kanak kepada pembangunan lestari. Dia berharap agar kanak-kanak dapat berorientasi pada masalah persekitaran pada usia muda. – Xinhua