Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Pemuda Palestin cita-cita tonjol animasi ke pentas global

RAMALLAH – Pada usia 25 tahun, Fayez Karaky, sudah berjaya memberi impak kepada industri filem animasi Palestin dengan memiliki syarikat pengeluar animasi pertama Palestin. Kini dia bercita-cita untuk memberikan lebih banyak pengaruh di pentas global.

“Sejak kecil, saya mempunyai bakat untuk melukis. Saya belajar bagaimana mengubah lukisan menjadi model artistik menggunakan tanah liat tembikar,” kata artis Palestin itu kepada Xinhua.

Karaky berkata, dia berhenti sekolah kerana ingin memberi tumpuan kepada impiannya membuat animasi. Selama bertahun-tahun, dia telah berjaya mengajar dirinya teknik stop-motion, cara menggunakan pelbagai jenis perisian grafik, dan kemahiran lain dengan menonton klip Youtube.

Selepas bertahun-tahun bekerja keras dan menempuh pelbagai kegagalan, Karaky akhirnya mengasaskan syarikatnya pada 2020 ketika dia baru berusia 23 tahun.

“Saya yakin suatu hari nanti saya akan berjaya memenuhi impian dan mencipta nama terkenal dalam industri ini,” katanya ketika membuat beberapa model menggunakan tanah liat.

Fayez Karaky kelihatan melakukan tugasnya di studio miliknya yang terletak di Tebing Barat Hebron. – Xinhua

Biasanya, satu filem animasi memerlukan beberapa orang untuk menghasilkannya, tetapi ini tidak dapat dilakukan olehnya pada masa itu kerana dia tidak mempunyai wang untuk membayar mana-mana pembantu dan terpaksa melakukan semua kerja sendiri. Proses penghasilan filem mempunyai banyak peringkat.

“Yang pertama ialah memilih idea filem, dan menulis skrip. Selepas itu, saya mula membuat watak untuk filem itu menggunakan tanah liat. Kemudian saya mengambil banyak gambar watak kerana setiap bingkai memerlukan 24 gambar,” jelas Karaky.

“Selepas berpuluh-puluh percubaan yang berhasil dan gagal, akhirnya saya berjaya menghasilkan filem animasi pertama pada 2012 berjudul ‘The Wave and the Sea,’ yang mengisahkan mengenai Semenanjung Gaza,” katanya sambil menambah dia memperoleh kira-kira AS$400 untuk karya sulungnya.

“Bagi sesetengah orang, jumlah itu agak kecil, tetapi saya berasa sangat gembira dan memastikan saya berada di jalan yang betul ke arah mencapai impian saya untuk menubuhkan syarikat saya sendiri,” ingat lelaki muda itu.

Pada 2016, dia memenangi Anugerah Filem Animasi Terbaik di Palestin melalui projek ‘Perkongsian untuk Pembangunan’ yang dilancarkan oleh Yayasan Pembangunan Ma’an. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -