Penanaman buah tin bantu ekonomi di Kandahar

KANDAHAR, AFGHANISTAN – “Saya sangat berpuas hati dengan hasil buah tin yang dikumpulkan dari kebun saya. Ini mengubah hidup saya secara drastik,” kata Hajji Abdul Hai, seorang penduduk berusia 52 tahun dari daerah Shah Walikot di wilayah Kandahar Afghanistan selatan, kepada media.

Mengumpulkan buah tin dari pokok bersama dengan pekerja harian di kebunnya, Hai mengatakan bahawa dia memperoleh sekitar 300,000 afghani (sekitar AS$4,000) tahun lalu dengan menjual buah tin dan berharap dapat memperoleh lebih banyak tahun ini.

Hai mengatakan bahawa satu dekad yang lalu dia biasa pergi ke negara jiran untuk bekerja, tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini dia dapat meningkatkan pendapatannya dengan menjual buah tin di tanah sendiri.

Buah tin, menurut Hai, digunakan sebagai ubat tradisional, menjadi terkenal selama beberapa tahun terakhir di Kandahar dan wilayah Zabul dan Helmand yang berdekatan.

“Banyak petani lebih suka menanam buah tin di samping buah delima di kebun mereka di Kandahar dan sekitarnya,” jelas Hai, mengatakan harga penjualan di pasar tempatan adalah berpatutan. Harga 1kg buah tin segar pada masa ini ialah 100 afghani (AS$1.30) dan 1kg buah tin kering berharga 800 afghani (AS$10.36) di bazar tempatan, kata Hai.

Kelihatan seorang petani memetik buah tin di ladang yang terletak di daerah Arghandab, Wilayah Kandahar, Afghanistan. – Xinhua
Gambar menunjukkan buah tin segar yang baharu dipetik. – Xinhua

Menurut Hai, alasan utama berlakunya pemberontakan di Kandahar dan daerah-daerah bersebelahan adalah kemiskinan dan pengangguran.

Jika kerajaan memberikan peluang pekerjaan dengan mengembangkan sektor pertanian dan hortikultur, banyak pemberontak akan berhenti berjuang untuk bekerja di tanah dan kebun mereka, katanya.

“Orang miskin dan yang dilanda kemiskinan termasuk militan yang bekerja di ladang bunga popi untuk keluarga mereka pasti akan mengusahakan kebun buah tin untuk mencari nafkah dengan cara yang sah,” cadang Hai.

Pernah menjadi pusat militan Taliban, Kandahar adalah wilayah yang paling tidak aman sejak satu dekad yang lalu, tetapi keadaannya, menurut Hai, telah berubah dan wilayah ini agak damai sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana pelaburan dan lebih banyak peluang pekerjaan untuk orang berkaitan dengan pengembangan perniagaan berkaitan pertanian dan penciptaan taman perindustrian.

Sama seperti Hai, seorang petani lain Sharafudin, 26, menggambarkan buah tin sebagai buah yang menguntungkan yang dapat dijual dengan mudah di pasar-pasar tempatan.

Bagaimanapun, Sharafudin, yang dilihat mengumpulkan buah tin dari pokok di kebunnya, meminta pihak berkuasa tempatan untuk terus menyokong petani dan mencari pasaran yang lebih luas untuk hasil mereka.

Hanya di daerah Shah Walikot, lebih daripada 15,000 tan buah tin akan dituai tahun ini, menurut seorang pegawai tempatan.

“Petani di daerah Shah Walikot akan menuai lebih 15,000 tan buah tin pada tahun ini,” kata Wakil Dewan Perniagaan Kandahar, Abdul Baqi Bana, kepada media. Dia juga meramalkan jumlah buah tin yang dituai di Kandahar pada tahun ini akan mencapai 250,000 tan.

Buah tin Kandahar, menurut pegawai itu, dieksport ke negara-negara termasuk China, Emiriah Arab Bersatu dan India. Pihak berkuasa tempatan akan menyokong petani untuk menanam buah tin dan buah-buahan lain yang berguna untuk menyokong dan meningkatkan ekonomi tempatan di wilayah itu, kata Bana. – Xinhua