Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Penangguhan rentas sempadan dilanjutkan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 JULAI – Pada menjunjung titah perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, penangguhan sementara kebenaran aktiviti rentas sempadan dilanjutkan lagi selama 15 hari bermula 1 hingga 15 Ogos 2021.

  Penangguhan adalah bagi kemasukan warganegara asing melalui pos-pos kawalan darat dan laut termasuk perjalanan transit melintasi Negara Brunei Darussalam, kecuali bagi kemasukan atau perjalanan transit yang telah diberikan kebenaran oleh kerajaan.

  Pelanjutan tersebut merujuk kepada siaran media Jabatan Perdana Menteri mengenai ‘Makluman Pelanjutan Penangguhan Sementara Kebenaran Aktiviti Rentas Sempadan dan Kebenaran Kemasukan dan Keluar Negeri Bagi Lima Buah Negara di Subbenua India’ bertarikh 14 Julai lalu.

  Kemasukan dan perjalanan transit melalui Negara Brunei Darussalam hanya boleh dipertimbangkan bagi kenderaan-kenderaan yang mempunyai permit lintas batas dan penyata kebenaran transit yang dikeluarkan oleh kerajaan Negara Brunei Darussalam, dengan jaminan atau sokongan daripada pihak berkuasa negara yang berkenaan, dengan dikenakan syarat dan prosedur kemasukan yang sedia ada, bagi tujuan berikut atas urusan rasmi kerajaan, persekolahan, perkhidmatan-perkhidmatan kecemasan (seperti ambulans, polis dan tentera); dan vaccinated transport operators yang berdaftar di luar negara dengan permit lintas batas yang dikeluarkan oleh kerajaan bagi penghantaran bekalan import yang penting.

  Ia juga termasuk bagi pengambilan dan penghantaran barangan milik individu di lokasi-lokasi khusus di perkarangan sempadan (checkpoints) yang dibuat oleh runners berdaftar di Negara Brunei Darussalam dan keluar dan masuk negeri secara ulang alik (commuters) melalui pos-pos kawalan darat mahupun laut bagi tujuan pekerjaan.

  Sementara itu penangguhan sementara kebenaran kemasukan dan keluar negeri bagi lima buah negara dari subbenua India, iaitu Republik India, Republik Demokratik Persekutuan Nepal, Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka, Republik Islam Pakistan dan Republik Rakyat Bangladesh juga dilanjutkan selama 15 hari lagi bermula 1 hingga 15 Ogos 2021 bagi perjalanan masuk semua warganegara asing yang berlepas dari atau melalui mana-mana lapangan terbang di subbenua India (India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan dan Bangladesh).

  Walau bagaimanapun, pemegang pasport diplomatik dan anggota angkatan bersenjata yang ditugaskan di Negara Brunei Darussalam adalah dibolehkan untuk memasuki negara ini mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan.

  Jelas kenyataan itu, ia juga termasuk bagi perjalanan warganegara asing yang berlepas dari subbenua India (India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan dan Bangladesh) dengan melalui Negara Brunei Darussalam secara transit; dan perjalanan keluar dari Negara Brunei Darussalam menuju ke subbenua India (India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan dan Bangladesh) atas apa jua sebab atau urusan.

  Namun, pemegang pasport diplomatik dan anggota angkatan bersenjata yang ditugaskan di negara ini adalah dibolehkan untuk membuat perjalanan keluar negeri serta warganegara asing yang memegang pas pekerjaan atau pas tanggungan yang mana telah dibatalkan atau pemegang ‘Special Authorisation Work Pass’ atau ‘Professional Visit Visa’ yang telah bekerja sementara di negara ini dan akan kembali ke negara asal masing-masing secara tetap.

  Penangguhan kebenaran ini juga dikenakan bagi warganegara asing yang telah diberikan kebenaran awal untuk memasuki Negara Brunei Darussalam dari subbenua India (India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan dan Bangladesh) melalui penerbangan yang telah dibenarkan sebelum ini, maka kebenaran tersebut adalah ditarik balik.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -