Tuesday, January 31, 2023
23.8 C
Brunei

-

Pencuci mulut istimewa TBC

CHINA – Setiap kali menjelangnya Tahun baharu Cina, ibu Kat Lieu akan membuat kuih bakul ‘nian gao’, sejenis pulut manis – atau mochi. Ia merupakan tradisi sajian pencuci mulut untuk sarapan.

Penulis buku masakan ‘Modern Asian Baking at Home’ dan pengasas kumpulan dalam talian, Subtle Asian itu mengubah resipi untuk anak lelakinya yang berusia sembilan tahun. Dia dapat makan wafel mochi yang dibuat daripada pandan hijau pada pagi tahun baharu.

“Tahun ini sekali lagi saya akan membuat wafel,” kata Lieu, yang mempunyai darah kacukan China dan Vietnam. “Saya juga akan mengukus nian gao supaya dia boleh lebih menghargai tradisi tersebut.”

Tidak seperti Hari Kesyukuran, apabila pai dihidangkan oleh kebanyakan keluarga, pencuci mulut dan kek yang disajikan pada Tahun Baharu Cina (TBC) mempunyai pelbagai variasi ketika warga Asia di seluruh dunia meraikannya.

Keluarga dari China ke Amerika Syarikat sehingga Vietnam akan menyambut tahun baharu pada Ahad, dengan adat dan tradisi lama seperti makan malam dan sampul merah berisi duit untuk kanak-kanak. Snek manis merupakan satu kemestian seperti kuih bakul nian gao. Namun dalam era media sosial ini, generasi muda Asia semakin terdorong untuk menikmati sajian pencuci mulut yang unik dan kreatif daripada kek bijan hitam kepada biskut kacang mentega miso.

Kotak buah tangan TBC yang tersusun berdekatan pintu masuk kedai Daoxiangcun, di Beijing. – AP
Seorang pekerja menyediakan kotak buah tangan sempena TBC dengan pastri tradisional di cawangan Daoxiangcun, kedai roti paling popular di Beijing. – AP
Kek keju gojuchang basque dibuat oleh Kat Lieu di Seattle. – AP

Di Beijing, penduduk telah mengunjungi kedai Daoxiangcun, salah sebuah kedai kek paling terkenal di bandar, untuk membeli buah tangan berupa kek pencuci mulut bertemakan tahun baharu di mana sesetengah pastri dibentuk seperti arnab, haiwan zodiak China tahun baharu ini.

Pada Sabtu, orang ramai berbaris di luar kedai selama empat jam untuk membeli biskut dan kek. Malah di cawangan kurang popular tidak jauh dari sana, pelanggan masih perlu menunggu 40 minit.

Bagi Lexi Li, ia merupakan sesuatu yang dibawa sebagai buah tangan kepada orang tercinta walaupun terpaksa menunggu selama tujuh jam dalam cuaca sejuk.

“Saya tidak suka makanan pencuci mulut dan pastri, tetapi saya mahu membawa pulang sesuatu sebagai buah tangan,” kata wanita berusia 30 tahun itu, yang keluar dengan lapan kotak untuk kawan dan keluarga di kampung halamannya di Taiyuan, tengah wilayah Shanxi, China. Terkenal dengan budaya makanan yang berlainan, China menawarkan pelbagai pencuci mulut Tahun Baharu Cina yang biasanya menggunakan beras pulut atau tepung. Ia termasuk tang yuan, bebola beras mochi-esque dengan pes bijan atau kacang dalam sup, serta bebola bijan, biskut badam, gula-gula biji teratai dan fat goh, kuih kukus juga dikenali sebagai kek makmur.

Kuih bulan kekal satu pilihan paling popular. Ramuan utamanya ialah tepung beras pulut, selain ubi keladi, kurma, jujub dan pes kacang merah, bergantung pada jenisnya. Namanya merupakan homonim untuk ‘tahun lebih tinggi’ dalam bahasa Cina, bermakna tahun lebih makmur dan menyatakan hasrat untuk anak-anak membesar lebih tinggi.

Tradisi turun-temurun itu memainkan peranan penting dalam meneruskan budaya Cina disebabkan ia memelihara budaya makanan yang mementingkan bijirin dan mengingatkan orang ramai bagaimana festival diraikan sejak abad ketujuh, menurut Siu Yan Ho, pakar dalam budaya makanan China di Hong Kong.

“Makanan adalah kenangan dan kenangan ini berkait rapat dengan festival,” kata Siu.

Di Vietnam, yang menyambut Tahun Kucing, snek manis juga berbeza antara wilayah. Penduduk Vietnam memakan kuih bulan, yang digelar banh to. Mereka juga memakan che kho gao nep, puding yang diperbuat daripada beras pulut dan campuran air, halia dan gula atau molases. Makanan lain termasuk che kho dau xanh – puding kacang hijau yang dibuat bersama santan dan gula – dan banh tet chuoi, kuih pulut dengan pisang.

Semakin ramai penduduk Asia mula membuat makanan dan bukan membeli untuk musim perayaan. “Awda sedang membuat inovasi dan memperkenalkan ramuan yang menarik,” kata salah seorang pelanggan. “Dan seterusnya awda menjadikannya tradisi awda sendiri, yang berasa amat istimewa.

Di Queens, New York, Karen Chin membuat kek dua tingkat dalam aising krim mentega kelapa yang dihiasi dengan arnab coklat putih. Satu lapis berisi vanila dengan pes kacang merah. Satu lagi merupakan kek berempah dengan pelaga dan seri kaya mangga. Ia jauh berbeza daripada fat goh yang dibuat oleh neneknya.

Sue Ng, yang dilahir di Kanada tetapi kini menetap di Hong Kong, suka ‘mencantikkan’ pastri untuk perayaan istimewa. Ciptaan Tahun Baharu Cina sebelum ini termasuk kek gulung yang kelihatan seperti gula-gula White Rabbit, jenama China yang sama popular dengan coklat Hershey.

Ng berkata disebabkan dua anak perempuannya telah membesar di Hong Kong, mereka telah mempelajari kepentingan Tahun baharu Cina, termasuk makanan. Namun dia juga suka membuat perubahan, seperti kek bijan hitam dan biskut kuning telur masin.

“Pencuci mulut Tahun Baharu Cina bagi saya merupakan sesuatu yang dibuat menggunakan elemen Asia dengan merujuk kepada ramuan tradisional,” kata Ng dalam e-mel. “Sekarang kami boleh menjadi kreatif dan mencipta sesuatu seperti biskut nian gao dan idea yang datang tanpa batasnya. Pencuci mulut manis merupakan satu kemestian pada musim ini disebabkan ia melambangkan kehidupan yang manis.” – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -