Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Pencuci mulut warna-warni songpyeon

  SEOUL – Chuseok adalah masa untuk menikmati pelbagai makanan tradisional yang berbeza di Korea. Antaranya, salah satu hidangan manis yang mesti ada ialah songpyeon.

  Songpyeon ialah kuih beras tradisional Korea, atau tteok, dengan inti yang berbeza-beza dari rantau ke rantau.

  SONGPYEON SEOUL LIMA WARNA YANG MENARIK

  Songpyeon gaya Seoul adalah berwarna-warni dan kecil, manakala kebanyakan imej songpyeon yang diketahui ramai ialah osaek songpyeon.

  Osaek, atau songpyeon lima warna dicelup secara tradisional dengan pewarna semula jadi termasuk omija, gardenia dan mugwort. Songpyeon kecil ini berbentuk separuh bulan atau bulan sabit dan disumbat dengan inti manis seperti bijan dan gula.

  SONGPYEON KENTANG DI WILAYAH GANGWON

  Wilayah Gangwon terkenal dengan kentang, atau gamja dalam bahasa Korea. Seperti namanya, songpyeon gamja wilayah Gangwon diperbuat daripada kanji kentang dan bukannya tepung beras biasa. Khususnya, ia mempunyai rasa kenyal dan perisa kacang disebabkan inti kacang merah atau kacang ginjal. Orang ramai meninggalkan cap tangan mereka pada songpyeon. Di kawasan utara, mereka juga membuat songpyeon kentang dengan mengukus kentang beku.

  Songpyeon osaek kecil ini berbentuk separuh bulan atau bulan sabit dan disumbat dengan inti manis seperti bijan dan gula. – ANN/The Korea Herald
  Songpyeon gamja daripada kanji kentang. – ANN/The Korea
  Songpyeon ini berbentuk seperti labu dan mempunyai warna kuning terang, dan disumbat dengan bijan dan buah berangan. – ANN/The Korea Herald
  Songpyeon rami dibuat dengan merebus daun rami dan mencampurkannya dengan adunan tepung beras. – ANN/The Korea Herald
  Songpyeon ubi garut, mempunyai rasa manis dan pahit dengan bau yang unik. – ANN/The Korea Herald
  Songpyeon kacang pea hijau dinikmati di Pulau Jeju. – ANN/The Korea Herald

  SONGPYEON LABU DI WILAYAH CHUNGCHEONG UTARA DAN SELATAN

  Wilayah Chungcheong Utara dan Selatan telah dikenali sejak zaman purba untuk pertanian labu, dan terkenal dengan hobak, atau songpyeon labu. Songpyeon hobak dibuat dengan mencampurkan serbuk atau labu kukus dengan adunan beras. Songpyeon ini berbentuk seperti labu dan mempunyai warna kuning terang, dan disumbat dengan bijan dan buah berangan.

  SONGPYEON RAMI DI WILAYAH JEOLLA UTARA DAN SELATAN

  Di wilayah Jeolla Utara dan Selatan, banyak rami ditanam di Yeonggwang dan Goheung.

  Songpyeon mosi, atau rami dibuat dengan merebus daun rami dan mencampurkannya dalam adunan tepung beras. Intinya dibuat daripada pelbagai ramuan yang menepati semua cita rasa, termasuk kekacang, kacang merah, buah berangan, jujube dan bijan.

  Dengan daun rami, ia kenyal dan boleh bertahan lama tanpa menjadi beku.

  SONGPYEON UBI GARUT DI WILAYAH GYEONGSANG UTARA DAN SELATAN

  Songpyeon chik, atau ubi garut, mempunyai rasa manis dan pahit bersama dengan bau yang unik. Pes berasaskan beras itu dicampurkan dengan serbuk ubi garut dan seterusnya disumbat dengan kacang ginjal dan kacang merah. Selain itu, songpyeon gaya Gyeongsang dicirikan oleh rupa sederhana dan saiznya yang besar berbanding songpyeon dari kawasan lain.

  SONGPYEON KACANG PEA DI PULAU JEJU

  Songpyeon kacang pea hijau, atau nokdu, dinikmati di Pulau Jeju, yang dicirikan oleh inti hijaunya. Daripada bentuk separuh bulan biasa, songpyeon nokdu mempunyai bentuk piring terbang yang leper. – ANN/The Korea Herald

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...