Pencuri bateri menara dipenjara

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 NOV – Seorang lelaki dan wanita yang bertindak melakukan curi atas alasan ‘terdesak’ memerlukan wang, dijatuhi hukuman penjara oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini.

Majistret Kanan Hajah Azrimah binti Haji Abdul Rahman memutuskan 20 bulan penjara dan dua sebatan terhadap Muhammad Rasman bin Mat Noor, 35 tahun dan hukuman 17 bulan penjara ke atas Kamrinah binti Haji Kamis, 36 yang mengaku bersalah sejurus pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.

Kedua-dua tertuduh yang tidak bekerja mencuri lapan bateri Leoch 150W 12V milik sebuah syarikat telekomunikasi dari menara di Kampung Lugu antara jam 6 dan 10 pagi pada 3 November 2019.

Mereka juga mencuri lapan bateri Shoto 100W 12V milik syarikat sama dari menara yang terletak di Jalan Wasai Limuru, Perpindahan Tanah Jambu sekitar jam 1 pagi pada 28 Oktober 2019.

Kedua-dua mereka, sekitar Oktober 2019 di kawasan Tangki Air, Perpindahan Tanah Jambu B juga mencuri 15 pagar dan lima susur tangan milik kerajaan, yang mana dalam kejadian ini, kedua-dua tertuduh turut menyebabkan khianat dengan merosakkan pagar apabila mengalihkan dan memotongnya.

Muhammad Rasman juga didapati menyebabkan khianat dengan sengaja merosakkan kabinet milik syarikat sama di kawasan menara Kampung Lugu pada 3 November 2019 antara jam 6 dan 10 pagi dan di Jalan Wasai Limuru Perpindahan Tanah Jambu sekitar jam 1 pagi pada 28 Oktober 2019.

Siasatan mendapati kedua-dua tertuduh menjual lapan bateri Shoto ke kedai bahan buangan dan memperolehi $198 dan $23.80 lagi untuk pagar dan susur tangan.

Kerosakan yang dialami syarikat berkenaan dianggarkan berjumlah $21,307.
Pendakwaan dibuat Timbalan Pendakwa Raya, Hajah Siti Mu’izzah binti Haji Sabli.