Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Pencuri bersiri tidak serik masuk penjara

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 FEB – Seorang pencuri telah dijatuhi hukuman penjara empat tahun oleh Mahkamah Majistret kelmarin, selepas mengaku bersalah atas beberapa lagi siri pencurian.

  Majistret Nur Eleana binti DSP Haji Hairol Arni berkata hukuman penjara yang panjang adalah wajar dalam kes Md Alipah bin Lamat kerana dia tidak serik dengan hukuman terdahulu dan menimbulkan ancaman terhadap harta milik orang lain.

  Pendakwa Nurul Husna Abidin mendedahkan di mahkamah bahawa defendan mempunyai senarai panjang sabitan lampau sejak tahun 2005 dan yang terkini pada tahun 2022.

  Kali ini, lelaki tempatan berusia 39 tahun itu awalnya mencuri di sebuah kedai di Kampung Kiulap pada 2:25 petang 4 Februari lalu.

  Defendan masuk ke kedai itu dan kemudian menyambar jam tangan pintar yang dipamerkan serta disorokkannya di dalam poket dan keluar dari kedai tersebut.

  Dia kemudian masuk ke sebuah kedai perabot di bangunan hotel berhampiran dan membawa lari kerusi gaming yang dipamerkan di luar kedai.

  Dia membawa kerusi tersebut hingga ke Kianggeh dan menaiki bot untuk pulang.

  Defendan berjaya menjual kerusi itu, tetapi kemudiannya ditemui polis.

  Manakala di kedai perabot, kakitangan kedai berkenaan mulai menyedari kerusi tersebut hilang dan setelah melihat perbuatan defendan dalam rakaman CCTV, laporan polis segera dibuat.

  Manakala pada 6 Februari, seorang kakitangan kedai yang mula menyedari kehilangan jam tangan di kedai itu telah memaklumkan kepada pengarahnya yang kemudiannya melaporkan kepada polis selepas rakaman CCTV menunjukkan perbuatan defendan.

  Laporan polis telah difailkan sejurus selepas itu yang kemudiannya membawa kepada penahanan defendan pada 7 Februari lalu.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...