Pencuri dihukum penjara 2 tahun

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 APRIL – Mahkamah Majistret, di sini, kelmarin, telah menjatuhkan hukuman penjara dua tahun terhadap seorang penduduk tetap berusia 18 tahun selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan mencuri.

Muhammad Hasrie bin Abdullah melakukan pencurian di sebuah kediaman dan dari sebuah kenderaan.

Pendakwa Raya Sabrina binti Haji Mahmud mendedahkan di mahkamah bahawa defendan telah ditahan polis selepas menerima laporan yang dibuat oleh mangsa.

Siasatan polis mendapati defendan sedang berjalan-jalan pada waktu subuh 29 Mac lalu di sekitar Jalan Perakong, Seria apabila dia memasuki perkarangan rumah dan menghampiri sebuah kereta.

Dia membuka pintu kereta apabila menyedari ia tidak berkunci dan mengambil alat kawalan jauh pintu pagar dari dalam kereta berkenaan.

Defendan juga mendapati tingkap gelongsor menuju ke rumah dibiarkan tidak berkunci, lalu mencapainya dan mengambil telefon bimbit dari sebuah meja di dalam bilik tidur dan melarikan diri.

Semasa menjatuhkan hukuman, Majistret Harnita Zelda Skinner mengambil kira faktor yang memburukkan dan keseriusan kesalahan, serta menekankan keperluan untuk menghalang jenayah tersebut.