Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Pencuri kabel dipenjara 3 tahun

  Oleh Fadley Faisal

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 MEI – Mahkamah Perantaraan kelmarin telah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun berserta empat kali sebatan terhadap seorang lelaki warga Indonesia kerana cuba mencuri kabel elektrik, menyebabkan gangguan kepada perkhidmatan-perkhidmatan penting.

  Sutrimo Haryono, 44, mengaku bersalah atas pertuduhan cubaan mencuri yang menyebabkan gangguan bekalan elektrik oleh kerajaan.

  Hakim Radin Safiee bin Radin Mas Basiuni memutuskan hukuman minimum yang diperuntukkan kerana tidak melihat faktor yang memburukkan kes itu.

  Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad mendedahkan bahawa defendan ditemui berdiri di tepi jalan sambil memegang penyodok di kawasan semak di Kampung Tunggulian, Sungai Liang pada pukul 2:40 pagi 8 Mei lalu oleh polis peronda.

  Defendan cuba melarikan diri namun polis mengejar dan menahannya.

  Polis menyoal defendan yang mengaku cuba mencuri kabel elektrik itu.

  Defendan juga memberitahu polis bahawa walaupun pada mulanya keberatan dengan rancangan yang dirancang dengan seorang lagi, defendan telah mencuba mencuri dua kali.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -