Tuesday, May 21, 2024
30.4 C
Brunei

  -

  Pendaki Perancis maut di Gunung Makalu Nepal

  KATHMANDU, 14 MEI – Seorang pendaki warganegara Perancis maut di Gunung Makalu, puncak kelima tertinggi di dunia, kata penganjur ekspedisi hari ini, ketika operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan untuk dua lelaki Mongolia yang hilang ketika cuba mendaki Gunung Everest.

  Johnny Saliba, 60, meninggal dunia pada ketinggian 8,120 meter semasa melakukan  peringkat terakhir pendakian untuk mencapai puncak pada Ahad, menjadi kematian kedua pada musim pendakian musim bunga tahun ini di Nepal.

  “Dia menuju ke puncak tetapi jurupandu membawanya turun selepas dia mengalami gejala penyakit altitud dan kemudian dia meninggal dunia,” kata Bodha Raj Bhandari, penganjur ekspedisi di Snowy Horizon Treks and Expedition.

  Bhandari menambah bahawa keluarga Saliba telah dimaklumkan dan usaha sedang dijalankan untuk mendapatkan mayatnya.

  Dia adalah sebahagian daripada pasukan Perancis di gunung setinggi 8,485 meter dan ahli lain selamat kembali ke kem pangkalan. Minggu lalu, seorang jurupandu Nepal berusia 53 tahun meninggal dunia di puncak yang sama ketika dia sedang turun selepas sampai ke puncak.

  Pendaki Mongolia yang cuba mendaki Everest, Usukhjargal Tsedendamba, 53 dan Prevsuren Lkhagvajav, 31, terakhir berhubung pada petang Ahad lalu dari Kem 4 pada ketinggian 7,900 meter.

  “Mereka memaklumkan pada petang Ahad bahawa mereka menuju ke puncak pada jam 7:30 malam dari Kem 4. Kami tidak dapat menghubungi mereka selepas itu,” kata Sherpa dari Ekspedisi 8k, yang mengendalikan penginapan dan permit kem asas mereka, kepada AFP.

  Sherpa berkata kedua-dua lelaki itu mendaki tanpa pemandu dan walkie-talkie mereka telah ditemui di dalam khemah, dengan empat jurupandu Nepal dihantar untuk mencari mereka. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI - Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia...