Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Pendapatan acara sukan wanita cecah AS$1 bilion

  LONDON, 29 NOV – Pendapatan global daripada sukan wanita akan mencecah AS$1 bilion buat kali pertama pada 2024 hasil daripada populariti yang meningkat, menurut pakar kewangan Deloitte.
  Daripada Piala Dunia 2023 yang berjaya di Australia dan New Zealand, pendapatan bola sepak dijangka mencecah AS$555 juta daripada jumlah ramalan sebanyak AS$1.28 bilion pada 2024.
  Tetapi lebih daripada 50 peratus daripada jumlah pendapatan untuk sukan wanita masih dijana di Amerika Utara walaupun pertumbuhan bola sepak wanita di Eropah.
  Deloitte menjangkakan penilaian untuk pasukan dan liga akan terus meningkat, dengan beberapa nilai pasukan diramalkan melebihi AS$100 juta tahun depan.
  “Sejak beberapa tahun kebelakangan ini kami telah melihat pertumbuhan luar biasa dalam sukan wanita di seluruh dunia, memacu peningkatan ketara dalam nilai komersialnya, yang seterusnya telah membawa minat yang semakin meningkat daripada pelabur,” kata Jennifer Haskel, peneraju wawasan untuk Kumpulan Perniagaan Sukan Deloitte.

  Hasil daripada acara sukan wanita diramalkan melebihi AS$1 bilion pada 2024. – AFP

  “Yang penting, sukan wanita semakin dilihat sebagai produk unik yang semakin berbeza daripada sukan elit lelaki.
  “Lonjakan dalam penglibatan peminat dan pelabur itu membawa kepada peluang baharu dan lebih baik untuk kelab dan liga, termasuk perkongsian komersial yang lebih besar, peningkatan penyertaan dan hari perlawanan yang lebih besar.”
  Populariti sukan wanita yang berkembang pesat dijangka membawa kepada lebih banyak slot penyiaran masa utama dan terlihat pada platform penstriman.
  Pendapatan perdagangan masih menyumbang lebih daripada 50 peratus daripada jumlah hasil, tetapi bahagian peratusan itu jatuh hasil daripada tawaran penyiaran dan kehadiran yang lebih besar pada hari perlawanan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...