Pendapatan industri perhotelan menurun

Oleh Lyna Mohamad

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JUN – Kesan global akibat pandemik COVID-19 dan sekatan perjalanan untuk mengurangkan penularan jangkitan telah menyebabkan kerugian besar kepada industri pelancongan dan perjalanan.

Pengarah Urusan Hotel Mulia, Awang Muhd Iswandi bin Maaruf berkata, “Kami tidak pernah melihat sesuatu seperti ini. Kesannya membinasakan kepada industri-industri yang menyokong pelancongan, hotel-hotel dan perniagaan kecil dan sederhana.”

Beliau mendedahkan bahawa pendapatan bilik hotel telah menurun kepada -41 peratus (Januari 2020 sehingga April 2020), sementara pendapatan daripada makanan dan minuman telah merosot kepada -61 peratus (Jan 2020 sehingga April 2020) disebabkan kekurangan majlis-majlis perkahwinan, acara-acara M.I.C.E dan sebagainya. Sejak Februari, hotel-hotel di Brunei Darussalam telah melaksanakan pemotongan gaji sebanyak 35 peratus dengan sebahagian memotong sehingga 50 peratus.

Bagi membantu perniagaan-perniagaan yang terjejas, kerajaan Brunei telah memperkenalkan beberapa pakej rangsangan seperti rangsangan fiskal iaitu subsidi 25 peratus bagi pembayaran gaji, penangguhan pembayaran TAP dan diskaun 15 peratus ke atas bil elektrik dan air.

Awang Muhd Iswandi berkata, dalam industri perhotelan, hotel-hotel memang telah mementingkan kebersihan, tetapi kini, ia menjadi semakin penting.

“Teknologi semburan elektrostatik juga boleh diperkenalkan pada masa hadapan, yang menggunakan kelas tertinggi disinfektan. Semburan ini membersihkan dan menyahkuman seluruh kawasan dengan pantas dan boleh digunakan di hotel untuk membersihkan dan menyahkuman bilik-bilik tetamu, lobi, gim dan kawasan-kawasan awam lain.

“Selain itu, adalah bagus untuk mempunyai teknologi cahaya ultraunggu dalam mensanitasi kunci-kunci bagi pelanggan dan peranti,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut memuji dan menyampaikan penghargaan kepada para petugas barisan hadapan terutamanya dalam perkhidmatan kesihatan, tentera, polis, bomba dan penyelamat, imigresen, pusat pengurusan bencana dan agensi-agensi lain yang terlibat atas dedikasi mereka melaksanakan tugas dalam mengurus dan mengawal situasi.

“Apa yang saya lihat semasa pandemik ini, koordinasi, kolaborasi dan perkongsian adalah kunci kepada kejayaan kita dalam mengawal penularan jangkitan,” tambah beliau.

Awang Muhd Iswandi ketika mengongsikan statistik kesan COVID-19.