Pendapatan Nike meningkat AS$1.5 bilion

NEW YORK, 23 SEPT – Saham Nike meningkat lebih tinggi semalam selepas syarikat melaporkan pendapatan suku yang memberangsangkan berdasarkan penjualan digital kukuh dan Ketua Eksekutif Nike mengalu-alukan kepulangan sukan profesional.

Syarikat gergasi sukan itu, yang mengalami kerugian teruk dalam suku sebelumnya disebabkan pandemik koronavirus, mencatat pertambahan 82 peratus dalam jualan digital pada suku berakhir 31 Ogos, menghapus pendapatan lebih rendah dalam perniagaan borong dan kemerosotan dalam kedai runcit, di mana aliran perniagaan masih merosot disebabkan COVID-19.

Syarikat itu mengalami peningkatan besar di kalangan pengguna yang bersenam menggunakan aplikasi ‘Nike Training’, sementara aplikasi ‘Nike Running Club’ telah dimuat turun lebih sejuta kali dalam empat bulan lalu, kata Ketua Eksekutif John Donahoe.

“Orang lebih terlibat dalam aktiviti ke arah kesihatan, yang saya fikir untuk mereka yang terkurung dalam rumah mereka,” kata Donahoe pada sidang media bersama penganalisis.

Pendapatan bersih Nike untuk suku pertama dalam tahun fiskal 2021 adalah AS$1.5 bilion, meningkat 11 peratus berbanding tempoh setahun lalu.

Hasil merosot satu peratus kepada AS$10.6 bilion. Syarikat itu mencatat peningkatan pendapatan di China dan Eropah, Timur Tengah, Afrika, tetapi jualan Amerika Utara merosot. – AFP

Kelihatan pembeli-belah di sebuah gedung keluar dari kedai Nike di Los Angeles. Saham Nike meningkat selepas syarikat melaporkan pendapatan memberangsangkan pada 22 September. – AFP