Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Pendapatan suku keempat Tesla kurang daripada anggaran penganalisis

  DETROIT, 25 JAN – Pendapatan bersih Tesla meningkat lebih daripada dua kali ganda suku terakhir terima kasih kepada faedah cukai sekali tetapi ia memberi amaran tentang pertumbuhan jualan yang ‘terutamanya lebih rendah’ tahun ini.

  Austin, Texas, pembuat kenderaan, panel solar dan bateri berkata pada kelmarin bahawa pendapatan bersihnya ialah AS$7.93 bilion dari Oktober hingga Disember, berbanding AS$3.69 bilion setahun sebelumnya.

  Tetapi tidak termasuk item sekali sahaja seperti faedah cukai bukan tunai AS$5.9 bilion untuk aset cukai tertunda, syarikat itu memperoleh AS$2.49 bilion, atau 71 sen sesaham.

  Itu turun 39 peratus daripada setahun lalu dan kurang daripada anggaran penganalisis. Pembekal data FactSet berkata penganalisis menjangkakan pendapatan sebanyak 73 sen sesaham.

  Ketua Pegawai Kewangan Vaibhav Taneja berkata perubahan dalam penilaian aset akan menaikkan cukai syarikat.

  Tesla melaporkan pendapatan suku tahunan sebanyak AS$25.17 bilion, naik 3 peratus daripada tahun sebelumnya tetapi juga di bawah anggaran penganalisis sebanyak AS$25.64 bilion.

  Keuntungan berkurangan kerana Tesla menurunkan harga di seluruh dunia sepanjang tahun dalam usaha untuk meningkatkan jualan dan bahagian pasarannya.

  Awal bulan ini Tesla melaporkan bahawa jualan suku keempat meningkat hampir 20 peratus, dirangsang oleh pemotongan harga yang tinggi di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia sepanjang tahun. Beberapa potongan berjumlah AS$20,000 pada model harga yang lebih tinggi.

  Saham Tesla Inc. jatuh 6 peratus dalam dagangan selepas pasaran ditutup kelmarin.

  Kadar pertumbuhan jualan Tesla adalah lebih perlahan daripada suku sebelumnya. Untuk setahun penuh, jualannya meningkat 37.7 peratus, kurang daripada kadar pertumbuhan 50 peratus yang diramalkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Elon Musk dalam kebanyakan tahun.

  Syarikat itu melaporkan penghantaran sebanyak 484,507 untuk suku tersebut. Seperti biasa, sebahagian besar jualan Tesla adalah Model 3 dan Y yang berharga lebih rendah – AP

  Caj kenderaan Tesla, pada 27 September 2023, di Woodstock, Georgia. Tesla melaporkan pendapatan mereka, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...