Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pendatang haram dihukum penjara, sebat

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JUN – Seorang warganegara Malaysia berusia 34 tahun dijatuhi hukuman penjara 18 bulan dengan tiga kali sebatan oleh Mahkamah Majistret, hari ini, selepas dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan imigresen.

  Samsul bin Jenin telah dihalang daripada memasuki Brunei atas beberapa kesalahan sebelum ini apabila dia ditahan oleh pegawai penguat kuasa imigresen pada 5 Jun di sebuah rumah di Kampung Peramu.

  Pemeriksaan membawa kepada penemuan status defendan yang telah dihalang masuk dan memasuki serta menetap di negara ini tanpa pas yang sah.

  Pendakwa Imigresen Mohammad Zul Azri bin Haji Ranee seterusnya mendedahkan bahawa defendan telah memasuki semula Brunei dengan menaiki bot melalui Lawas pada Hari Raya pertama, 22 April untuk melawat ibunya yang tinggal di Kampong Ayer.

  Majistret Kanan Hajah Ervy Sufitriana binti Haji Abdul Rahman seterusnya mendengar bahawa defendan berjaya memasuki semula negara ini secara haram walaupun dihantar pulang selepas menjalani hukuman.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...