Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Raja Charles III tiba di Kenya

  NAIROBI, 31 OKT – Raja Charles III dan Permaisuri Camilla memulakan lawatan negara ke Kenya pada hari ini, berdepan gesaan meluas untuk memohon maaf atas masa lalu penjajah berdarah Britain.

  Walaupun perjalanan selama empat hari itu dianggap sebagai peluang untuk melihat masa depan dan membina hubungan mesra zaman moden antara London dan Nairobi, warisan dekad pemerintahan kolonial British kelihatan besar.

  Ia adalah lawatan pertama ketua negara Britain berusia 74 tahun itu ke negara Afrika dan Komanwel sejak menaiki takhta pada September tahun lalu selepas kematian ibunya, Ratu Elizabeth II.

  Pasangan diraja itu, yang tiba lewat kelmarin, dialu-alukan pada majlis rasmi pada hari Selasa oleh Presiden Kenya William Ruto, yang memuji lawatan itu sebagai ‘peluang penting untuk meningkatkan kerjasama’ dalam pelbagai bidang.

  Suruhanjaya Tinggi British berkata lawatan itu, yang mengikuti lawatan ke Jerman dan Perancis awal tahun ini, akan ‘menonjolkan perkongsian kukuh dan dinamik antara UK dan Kenya’.

  Tetapi ia juga akan “mengakui aspek yang lebih menyakitkan” hubungan bersejarah Britain dengan Kenya ketika negara Afrika Timur itu bersiap sedia untuk meraikan 60 tahun kemerdekaan pada bulan Disember.

  Ia termasuk ‘Kecemasan’ 1952-60, apabila pihak berkuasa kolonial menindas dengan kejam pemberontakan gerila Mau Mau, salah satu pemberontakan paling berdarah terhadap pemerintahan British.

  Sekurang-kurangnya 10,000 orang, terutamanya dari suku Kikuyu, terbunuh, walaupun beberapa ahli sejarah dan kumpulan hak asasi manusia mendakwa angka sebenar lebih tinggi.

  Berpuluh-puluh ribu lagi telah ditangkap dan ditahan tanpa perbicaraan di kem-kem di mana laporan hukuman mati, penyeksaan dan pukulan kejam adalah perkara biasa.

  Lawatan diraja itu juga dilakukan ketika tekanan meningkat di beberapa negara Komanwel Caribbean untuk menyingkirkan raja British sebagai ketua negara, dan ketika suara republik di UK semakin kuat. – AFP

  Raja Charles III memeriksa Kawalan Kehormatan ketika tiba untuk istiadat sambutan di Dewan Negara di Nairobi pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  2 terbunuh bangunan runtuh di India

  NEW DELHI, 15 APRIL - Sekurang-kurangnya dua maut dan beberapa yang lain cedera apabila sebuah bangunan dua tingkat runtuh di negeri Uttar Pradesh, utara...