Penderma darah sukarela dianggap ‘pahlawan’ di Etiopia

ADDIS ABABA – Asegash Gossa, 56, merupakan salah seorang dari beberapa penderma darah sukarela di Etiopia, di mana amalan menderma darah menunjukkan perkembangan stabil.

Gossa telah menderma darah sebanyak 81 kali, setiap kali dia menderma 450 ml dan dianggap sebagai ‘pahlawan’ di Perkhidmatan Tabung Darah Nasional Etiopia di mana dia bekerja sebagai jururawat dan pegawai komunikasi.

Sumbangan darah sukarela Gossa bermula pada tahun 1992 ketika dia didatangi oleh seorang lelaki yang kecewa ingin menderma darah kepada isterinya yang menderita pendarahan selepas bersalin.

“Ia adalah saat yang memilukan ketika lelaki itu mengatakan isterinya hampir mati akibat pendarahan setelah melahirkan di Hospital Black Lion di Addis Ababa,” kata Gossa, yang men-derma darah bagi pihak lelaki itu dan sejak itu menjadi penderma darah tetap.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan 1 peratus penduduk negara harus menderma darah untuk memenuhi permintaan nasional. Oleh itu, kira-kira 1.1 juta orang Etiopia diharapkan menjadi penderma darah tetap, kata Yaregal Bante, ketua pengarah Perkhidmatan Tabung Darah Nasional dalam wawancara baru-baru ini dengan Xinhua.

Nurselam Shiferaw (kanan) menderma darah di Perkhidmatan Bank Darah Nasional di Addis Ababa, Etiopia. – Xinhua

Di Etiopia, perkhidmatan pendermaan darah bermula pada tahun 1969 oleh seorang doktor Israel bersama dengan ahli-ahli Persatuan Bulan Sabit Merah Etiopia. Sebelum tahun 2011, bank darah telah menggunakan sistem ‘penderma berganti’ di mana ahli keluarga penerima menderma darah sebagai pertukaran dengan jumlah darah yang sama di tabung. Selepas 2011, tabung itu telah mengumpulkan darah secara sukarela dan berjaya mendapatkan 288,000 penderma rata-rata setiap tahun, masing-masing mendermakan 350ml hingga 450ml darah, kata Bante.

Menurut Bante, tabung itu mengedarkan darah yang terkumpul kepada 80 hospital yang dikendalikan oleh ke-rajaan negeri dan 17 melalui 43 cawa-ngannya di seluruh negara.

Matias Tesfaye, 11, merupakan salah seorang dari ribuan penerima darah tetap di Hospital Black Lion, hospital rujukan utama Etiopia, di mana sehingga 80 peratus latihan pemindahan darah nasional dilakukan.

Tesfaye, yang menderita anemia Aplastik, gangguan yang jarang berlaku di mana tulang sumsum gagal menghasilkan sel darah yang mencukupi, menerima darah setiap tiga hari.

“Anak saya tidak akan dapat diselamatkan, jika bukan kerana rawatan pemindahan darah di hospital,” kata Meseret Fituma, ibu Tesfaye kepada Xinhua baru-baru ini.

“Tesfaye perlu menjalani pemindahan tulang sumsum setiap tiga hari untuk membantunya tetap hidup,” kata Beweketu Getnet, seorang penyelaras di Makmal Pusat Barah Khas Hospital.

Menurut penyelaras, Tesfaye telah menerima sejumlah 60 unit sel darah merah dan 1,000 unit platelet; setiap unit mempunyai jumlah 50ml sejak dia diterima pada bulan Jun 2018.

Darah yang disumbangkan menyelamatkan nyawa ribuan pesakit yang menderita pelbagai jenis kanser dan kemalangan kereta antara lain, kata koordinator, Getnet.

Bertentangan dengan perkiraan WHO, sebahagian besar darah yang disumbangkan di Etiopia digunakan oleh ibu-ibu yang menderita pendara-han postpartum, menurut Yaregal Bante, ketua pengarah Perkhidmatan Bank Darah Nasional.

“Di negara seperti negara kami, 54 peratus darah yang disumbangkan digunakan oleh penerima berusia antara 15 hingga 44 tahun. 71 peratus daripadanya adalah wanita,” kata Bante.

“Kami membekalkan darah kepada pesakit yang berada dalam keadaan kritikal, kepada mangsa yang mengalami pendarahan akibat kemalangan, kepada ibu yang mengalami pendarahan setelah melahirkan dan anak damit baru lahir yang memerlukan pemindahan darah.”

Walaupun tabung gagal memenuhi cadangan WHO, bank berjaya mencapai permintaan negara itu untuk tujuan pemindahan darah, kata Bante. Wanita kelihatan lebih banyak menderma darah daripada lelaki walaupun terdapat had yang mempengaruhi kadar pendermaan mereka kerana melahirkan dan menyusukan.

Perkara telah berubah, Nurselam Shiferaw merupakan sukarelawan lain yang berbicara dengan Xinhua sebagai penderma darah pemula dalam Perkhidmatan Bank Darah Nasional di Addis Ababa, ibu kota Etiopia. Dia mengatakan dia menderma darah untuk membantu pesakit yang mengalami kecederaan di tengah konflik yang sedang berlaku di bahagian utara negara ini.

“Sekiranya anda pergi ke hospital, anda akan melihat banyak orang mati akibat kekurangan darah. Bilangan orang yang menjadi mangsa lalu lintas, kemalangan buatan manusia dan kemalangan alam meningkat. Oleh itu, saya menganggap menderma darah kepada yang memerlukan bukanlah masalah besar,” jelas Shiferaw. – Xinhua