Penderma plasma pertama rawat COVID-19

KUALA LUMPUR, 5 APRIL – Tiada yang lebih menggembirakan seorang bekas pesakit COVID-19 apabila mengetahui plasma darahnya boleh membantu merawat pesakit lain yang dijangkiti pandemik yang mencetuskan keresahan masyarakat di seluruh dunia.

Bagi Reza Huzairi Zainudin, 41, mengetahui plasma darahnya boleh membantu menyembuhkan pesakit COVID-19 yang lain, disambut dengan rasa syukur dan bangga kerana tidak semua plasma bekas pesakit boleh digunakan.

“Allah gantikan kesedihan saya pada 2020 ini dengan rasa terharu dan bangga kerana berpeluang membantu pesakit-pesakit COVID-19 melalui pendermaan plasma darah ini,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Menjadi penderma sulung negara tanggal 2 April lalu, plasma darah Reza Huzairi didapati cukup ampuh, sihat dan sesuai serta memenuhi kriteria yang dapat membantu rawatan pesakit COVID-19 yang berada dalam keadaan kritikal.

“Tidak semua plasma boleh didermakan kerana penderma mestilah sihat daripada sebarang penyakit kronik, tidak mengambil sebarang ubat pada jangka masa panjang dan mempunyai kesihatan yang optimum, saya datang untuk membuat ujian dan bersyukur plasma darah saya sesuai untuk didermakan,” katanya.

Naib Presiden Kanan Modal Insan Kumpulan UDA Holdings Berhad, Reza Huzairi Zainudin, 41, menjalani proses menderma ‘convalescent plasma’ darahnya di Pusat Darah Negara pada 2 April lalu bertujuan menguji serum bagi rawatan COVID-19 di negara ini. Reza sebelum ini disahkan positif Covid-19 dan ditahan di wad isolasi Hospital Sungai Buloh selama 11 hari. – Bernama

Menurut beliau, dengan berat badannya 65 kilogram, hanya 500 mililiter plasma darahnya boleh diambil pada satu-satu masa, namun ia boleh digunakan untuk membantu rawatan beberapa orang pesakit.

Justeru, beliau merancang untuk kembali menderma dalam tempoh dua minggu akan datang selagi dibenarkan oleh doktor supaya lebih ramai pesakit mendapat manfaat.

Reza Huzairi berkata plasma darah yang didermakan itu akan dijadikan serum untuk dimasukkan ke dalam darah pesakit COVID-19 yang kritikal bagi membantu mereka melawan virus maut berkenaan.

Bagaimanapun, beliau dimaklumkan bahawa kesan optimum diperoleh apabila ia digunakan oleh orang yang mempunyai jenis darah sama dengannya.

Oleh sebab itu, beliau berharap lebih ramai bekas pesakit COVID-19 yang sihat tampil untuk menderma plasma darah mereka bagi membantu merawat pesakit yang sedang berjuang melawan virus itu.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengesahkan beberapa pesakit yang sudah pulih sudi membantu dengan menyumbang darah untuk kajian penyelidikan wabak terbabit.

Katanya, terdapat beberapa kes pesakit yang sudah sembuh dan dibenarkan pulang ingin menyumbang bagi tujuan itu, namun Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan membuat saringan terlebih dahulu sama ada terdapat jangkitan kuman lain seperti Hepatitis C dan sebagainya.

Berkongsi mengenai jangkitan wabak itu, Reza Huzairi yang juga pesakit kes ke-46 berkata beliau dijangkiti virus COVID-19 ketika gelombang kedua.

Naib Presiden Kanan, Modal Insan Kumpulan UDA Holdings Berhad itu berkata pengalaman ditempatkan di dalam wad isolasi Hospital Sungai Buloh (HSB) tidak akan dilupakan seumur hidupnya apabila dikunci 24 jam selama 11 hari tanpa boleh bertemu isteri dan tiga anak lelakinya. – Bernama