Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Pendidikan bahasa Cina tarik minat kanak-kanak Etiopia

-

ADDIS ABABA – Mengibarkan bendera China dan Etiopia dengan riang dan perasaan gembira, kanak-kanak sekolah Etiopia di Akademi Dimond di ibu negara Etiopia, Addis Ababa menyanyikan lagu-lagu Cina yang menunjukkan persahabatan Etiopia-China yang semakin mekar.

Salah seorang pelajar ceria yang bersemangat menghadiri sesi bahasa Cina pertama mereka di Akademi Dimond ialah Yonatan Henok, pelajar tahun tiga berusia sembilan tahun di Akademi Dimond, sebuah sekolah swasta di Addis Ababa.

“Hari ini, kami mempelajari dua lagu berbahasa Cina; satu tentang persahabatan antara China dan Etiopia dan satu lagi lagu tentang tempat terkenal di ibu negara China Beijing yang dipanggil Dataran Tiananmen,” kata Yonatan.

Yonatan dan rakan sekelasnya menerima peluang keemasan yang dianjurkan oleh pentadbiran sekolah dengan kerjasama kumpulan ke-22 Pasukan Perubatan Cina di Etiopia.

Peluang yang jarang berlaku itu diberikan kepada kanak-kanak sekolah oleh He Yang, seorang profesor bahasa Inggeris dari Universiti Perubatan Cina Henan China, yang kini berkhidmat sebagai jurubahasa kepada Pasukan Perubatan Cina di Etiopia.

He Yang (kiri), jurubahasa pasukan perubatan Cina di Etiopia , mengajar pelajar menyanyikan lagu Cina semasa sesi bahasa Cina di Akademi Dimond di Addis Ababa, Etiopia . – Xinhua
Pelajar di Akademi Dimond belajar menyanyikan lagu Cina sambil mengibarkan bendera China semasa sesi Bahasa Cina. – Xinhua

Semasa kuliah interaktif, Beliau mengajar pelajar tentang perkataan Mandarin yang mudah, persahabatan Etiopia -China yang telah lama terjalin dan tempat-tempat terkenal di China. Kuliah tersebut ternyata memikat hati pelajar muda Etiopia yang berminat untuk mempelajari budaya dan ilmu Cina pada masa hadapan.

Darik Yonas, ialah seorang lagi pelajar tahun tiga di Akademi Dimond memuji pengalaman pertamanya dalam mempelajari Bahasa Cina.

“Saya sangat gembira. Ia adalah pengalaman yang sangat baik dan saya bertuah kerana dapat mempelajari lagu-lagu Cina. Saya harap saya akan bertemu rakan-rakan budak Cina suatu hari nanti dan berkawan,” kata Darik.

Yilfashewa Mengistu, seorang guru di Akademi Dimond, memuji peluangtersebut dalam hal memperkenalkan bahasa Cina kepada pelajar.

“Pembelajaran bahasa Cina pada usia muda adalah penting kerana ia memudahkan keupayaan pelajar untuk mempelajari bahasa itu dengan mudah,” kata Mengistu.

“Mengajar anak-anak muda ini bahasa sudah tentu akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan hubungan yang sedia baik antara kedua-dua negara,” tambahnya.

Mengistu bagaimanapun berpen-dapat keperluan untuk menyediakan pendidikan bahasa Cina secara berkala sekiranya murid sekolah dapat menguasai bahasa itu pada tahap yang dikehendaki.

“Memperkenalkan bahasa adalah sangat baik kepada kanak-kanak pada usia muda. Namun, mereka perlu mendapat pendidikan berterusan. Selain tanggapan positif yang akan mereka kembangkan kepada bahasa Cina, mereka tidak akan dapat memahami kemahiran bahasa Cina yang lebih baik melalui penglibatan terhad,” kata Mengistu.

Tesfaye Tetemke, Pengarah Sekolah Dimond Academy, menekankan keperluan untuk meningkatkan pendidikan bahasa untuk mengukuhkan lagi hubungan rakyat dengan rakyat di antara kedua-dua negara.

“Kanak-kanak ini bertuah kerana mereka boleh mendapat pendidikan Bahasa Cina yang jarang ditemui, yang tidak mudah diakses pada usia mereka di negara kita,” kata Tetemke kepada Xinhua.

“Memandangkan China adalah kuasa global dan rakan kongsi Etiopia yang sangat baik, adalah berfaedah untuk anak-anak dan negara kita dapat mempelajari bahasa Cina sebagai bahasa keutamaan,” tambahnya.

Bagi mengukuhkan hubungan Sino-Etiopia yang semakin berkembang, kepentingan untuk mempelajari bahasa Cina berkembang pesat dengan institut yang baru dibuka beroperasi di seluruh universiti awam di bahagian yang berlainan di negara Afrika Timur.

Selain Institut Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), pengajian Bahasa Cina kini diajarkan di banyak universiti awam lain di seluruh Etiopia , seperti Universiti Addis Ababa (AAU) di ibu negara, Universiti Bahir Dar di wilayah Amhara barat laut Etiopia . negeri, Universiti Mekelle di utara Etiopia , serta Universiti Arsi di negeri wilayah Oromia terbesar di Etiopia.

Tetemke berpendapat kerajaan Etiopia , dengan sokongan teknikal dan kerjasama China, harus mengambil inisiatif dan memperkenalkan bahasa Mandarin di peringkat sekolah rendah.

“Pembelajaran Bahasa Cina adalah sangat berfaedah untuk negara kita. Ia akan membolehkan kita menguasai teknologi dan perkembangan China serta menjalin hubungan kukuh dengan China,” tambah Tetemke.

Walaupun terdapat gesaan untuk memperkenalkan pendidikan Bahasa Cina di peringkat sekolah rendah, Bahasa Cina kini tersedia di pelbagai institusi pengajian tinggi di Etiopia . Minat untuk mempelajari Bahasa Cina juga berkembang pesat dengan institut yang baru dibuka beroperasi di seluruh universiti awam di bahagian yang berlainan di negara Afrika Timur.

Pada Oktober tahun lalu, AAU Etiopia dengan kerjasama Institut Confucius di AAU telah mengumumkan bahawa ia telah memuktamadkan persiapan untuk melancarkan program Sarjana Sastera (MA) pertama dalam Bahasa Cina di Etiopia. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -