Tuesday, August 16, 2022
23.9 C
Brunei

Penduduk Afghan terdesak berharap untuk dipindahkan

-

KABUL, 26 OGOS – Dengan peluang tipis untuk melarikan diri di bawah pemerintahan Taliban, ribuan penduduk Afghanistan masih lagi mengerumuni lapangan terbang Kabul hari ini, berharap mereka dapat memasuki penerbangan terakhir tersebut.

Malah ancaman serangan bom nekad tidak dapat menghalang orang ramai berkumpul di pusing keliling jalan utama lapangan terbang itu – peluang kehidupan baharu di luar negara menjadikan risiko itu berbaloi.

Negara-negara Barat memberi amaran kepada penduduk mereka hari ini untuk segera meninggalkan kawasan tersebut dengan AS memetik ancaman pengganas ‘mendadak’ daripada kumpulan Islamic State serantau.

“Saya akan tunggu sehingga lapangan terbang ini ditutup,” kata seorang lelaki yang memberi namanya sebagai Hamid, menambah dia adalah pengurus di kementerian kerajaan sehingga 11 hari lalu apabila Taliban masuk ke Kabul.

“Mereka akan memberi jawatan-jawatan kami kepada saudara mereka. Bagaimana saya akan menyara keluarga saya?” katanya, ditemani isteri, ayah mertua dan dua anak kecilnya.

Hamid tidak yakin dengan janji-janji Taliban yang lebih dikhuatirinya apabila berada di bawah rejim baharu.

Namun dia juga mengakui dia bukan dalam mana-mana kategori berisiko tinggi yang dihasratkan untuk pemindahan itu – terutamanya mereka yang bekerja bagi angkatan asing semasa pendudukan AS selama 20 tahun.

“Saya dimaklumkan jika saya pergi ke lapangan terbang jadi saya boleh
pergi ke Amerika,” ujarnya kepada AFP. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -