Tuesday, October 4, 2022
27.6 C
Brunei

Penduduk Gaza terjerat konflik peperangan Gaza-Israel

-

GAZA – Tanpa menghiraukan jirannya dan wartawan yang tiba di kawasannya, Nadia Shamalakh, seorang wanita warga emas yang menetap di Gaza, duduk di atas kerusi plastik di hadapan sebuah bukit yang pernah menjadi rumahnya.

Ia kini tidak lebih daripada timbunan batu yang dilitupi serpihan hitam selepas pengeboman tentera Israel pada Sabtu lalu di barat bandar Gaza.

“Di manakah nasib kita selepas hari ini? Adakah kita akan kekal di udara terbuka selama berbulan-bulan atau menyertai senarai keluarga hilang yang tidak dapat membina semula rumah mereka sehingga hari ini?” kata ibu kepada lapan orang anak yang berusia 67 tahun itu kepada Xinhua.

“Saya tidak pernah menjangka rumah saya akan menjadi sasaran. Sebelum serangan udara, saya sedang bersarapan bersama anak perempuan saya yang kurang upaya, dan tiba-tiba saya terdengar jeritan jiran kami,” ingat wanita itu.

“Jiran-jiran meminta saya meninggalkan tempat itu dengan segera, dan saya secara bergegas memegang tangan anak perempuan saya dan berlari keluar dari rumah kami,” katanya.

Kelihatan orang ramai membantu mencari barang yang dapat diselamatkan di antara runtuhan rumah milik ahli keluarga Shamalakh yang musnah dibedil pesawat perang Israel. – Xinhua
Gambar menunjukkan asap hitam menjulang dari sebuah rumah milik keluarga Khalifa di Gaza yang dimusnahkan oleh pesawat perang Israel semasa konflik Gaza-Israel. – Xinhua

Selepas beberapa minit sahaja, Shamalakh mendengar letupan besar dan serpihanserpihan bertaburan di merata tempat.

“Sekarang, kami telah bertukar menjadi pelarian, tanpa rumah atau pun tempat perlindungan,” katanya.

Beberapa kilometer dari rumah Shamlakh, Ahmed dan Mahmoud Khalifa, dua beradik berusia 20an, berkumpul dengan berpuluh-puluh penduduk menunggu rumah mereka menjadi sasaran pesawat perang F-35, berikutan penggera yang dibuat oleh tentera Israel mengarahkan mereka mengosongkan rumah mereka.

Semasa orang ramai berkumpul, mereka menggunakan telefon bimbit untuk mendokumentasikan pengeboman, Ahmed Khalifa bertanya kepada abangnya:

“Apa yang akan berlaku kepada kita seterusnya?

“Saya tidak tahu mengapa mereka mengebom rumah kami dan saya tidak tahu di mana keluarga saya yang terdiri daripada 16 orang akan tinggal,” kata lelaki berusia 23 tahun itu kepada Xinhua.

“Mereka adalah keluarga miskin. Mereka tidak berkuasa dan tiada kaitan dengan mana-mana kumpulan tentera,” Mohammed Habboush, salah seorang jiran Khalifa, memberitahu Xinhua.

Kedua-dua rumah Shamalakh dan Khalifa adalah antara 650 unit rumah yang menjadi sasaran dalam serangan udara Israel. Sebahagian daripadanya musnah sepenuhnya manakala selebihnya rosak sebahagian, menurut pihak berkuasa tempatan yang dikendalikan Hamas.

Untuk hari ketiga berturut-turut, enklaf pantai, yang menempatkan lebih 2.3 juta orang, menyaksikan peningkatan ketenteraan antara tentera Israel dan gerakan Jihad Islam Palestin (PIJ).

Setakat ini, sekurang-kurangnya 31 rakyat Palestin ter-bunuh, dan lebih 275 lagi cedera di Semenanjung Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -