Penduduk lari, pertempuran semakin sengit

KANDAHAR, AFGHANISTAN, 4 OGOS – Penduduk Afghanistan melarikan diri hari ini susulan tentera Afghanistan melancarkan serangan balas terhadap Taliban di sebuah bandar utama di selatan, dengan pemberontak memper-tingkatkan serangan mereka untuk menawan pusat-pusat bandar utama.

Pertempuran sengit berlaku sejak kebelakangan di barat dan selatan, sementara serangan bom dan senjata di Kabul semalam telah mengorbankan lapan orang kelmarin – disusuli letupan kecil pada keesokan paginya.

Puluhan orang awam terbunuh dalam pertempuran di Lashkar Gah, sebuah bandar dengan 200,000 penduduk, yang akan menjadi kemenangan terbesar buat Taliban jika berjaya menawannya.

Seorang penduduk, Saleh Mohammad, berkata ratusan buah keluarga telah melarikan diri ketika tentera meminta orang awam keluar dari bandar itu semalam, bagaimanapun ramai yang terperangkap dalam pertempuran itu.

“Tidak ada cara untuk melarikan diri dari daerah itu kerana pertempuran terus berlangsung, tiada jaminan bahawa kita tidak akan terbunuh dalam perjalanan.

“Kerajaan dan Taliban telah memusnahkan kita,” kata Saleh.

“Keluarga yang mempunyai wang atau kereta telah meninggalkan rumah mereka. Keluarga yang tidak mampu terpaksa untuk tinggal di rumah sendiri seperti kami. Kami tidak tahu hendak pergi ke mana atau bagaimana untuk meninggalkan kawasan itu. Kami memang dilahirkan untuk mati,” kata penduduk Halim Karimi kepada AFP. – AFP