Penduduk masih belum yakin hasil perikanan, pertanian bebas radiasi

KORIYAMA, Jepun – Buah labu dipotong dadu, ayam dipotong nipis dan telur pula dijadikan telur dadar, namun mereka yang menyediakan hidangan ini bukanlah cef, mereka adalah saintis yang menguji barangan yang dihasilkan dari rantau Fukushima, Jepun.

Tujuh tahun selepas bencana nuklear pada bulan Mac 2011 yang disebabkan oleh tsunami yang dahsyat, ujian ketat menunjukkan tiada ancaman radioaktif daripada barangan yang dihasilkan dari Fukushima, kata pegawai dan pakar. Tetapi pengeluar tempatan mengatakan bahawa mereka masih berdepan keraguan daripada para pengguna.

Lebih daripada 205,000 barangan makanan telah diuji di Pusat Teknologi Pertanian Fukushima sejak Mac 2011, di mana Jepun telah menetapkan standardnya untuk tidak lebih dari 100 becquerel keradioaktifan per kilogram (Bq/kg).

Kesatuan Eropah, dengan perbandingan, menetapkan tahap itu pada 1,250 Bq/kg dan AS pada 1,200.

Pada tahun lepas, pusat itu mengatakan bahawa tiada hasil pertanian atau ternakan yang telah melampaui had kerajaan.

Bencana Fukushima telah menghancurkan sektor pertanian tempatan yang dahulunya berkembang pesat. – AFP
Tujuh tahun selepas bencana nuklear pada bulan Mac 2011 yang disebabkan oleh tsunami yang dahsyat, ujian yang ketat menunjukkan tiada ancaman radioaktif daripada barangan yang dihasilkan dari Fukushima, kata pegawai dan pakar. – AFP

Secara keseluruhan, hanya sembilan sampel daripada puluhan ribu telah melebihi had: lapan daripada pembiakan ikan di dalam kolam pedalaman dan satu sampel dari cendawan liar.

Setiap hari, lebih daripada 150 sampel disediakan, dikodkan, ditimbang dan kemudian melalui alat ‘pengesan semikonduktor germanium.’ Manakala pemeriksaan beras akan dijalankan di tempat lain.

Walaupun radiasi menjejaskan beberapa wilayah, yang mana mempunyai proses ujiannya tersendiri, program Fukushima ini adalah yang paling sistematik dan mampu mengesan kerosakan yang lebih teruk.

Berikutan daripada bencana nuklear itu, program dekontaminasi secara meluas telah dijalankan di Fukushima.

Ia tidak boleh dilakukan di hutan, di mana pertumbuhan pokok-pokok tebal menjadikannya tidak praktikal. Namun di tempat-tempat lain, tanah ‘topsoil’ telah dialihkan, pokok-pokok dibersihkan dan kalium ditaburkan untuk mengurangkan pengambilan sesium.

Tetapi proses ujian itu merupakan landasan usaha untuk memenangi kepercayaan pengguna.

“Sesetengah orang masih bimbang, di Jepun mahupun luar negara, jadi kami ingin meneruskan pemberigaan mengenai produk kami ini adalah selamat kepada penduduk-penduduk di wilayah lain dan juga di negara-negara luar,” kata Kenji Kusano, seorang pegawai di pusat ujian berkenaan.

Dan kadang-kadang radioaktiviti dapat dikesan, sebagai contoh dalam tumbuhan liar dan cendawan, yang mana akan dimusnahkan jika ianya melebihi standard kerajaan. Kusano berkata ujian itu akan kekal penting apabila para penduduk datang semula secara beransur-ansur.

“Apabila penduduk kembali ke kawasan luar-terhad pada masa ini dan mula menghasilkan buah dan sayuran mereka sendiri, ianya mesti diuji,” katanya.

Bencana Fukushima telah menghancurkan sektor pertanian tempatan yang dahulunya berkembang pesat.

“Perolehan keuntungan belum mencapai paras pra-2011 dan harga masih tetap berada di bawah purata kebangsaan,” kata wakil Fukushima, Nobuhide Takahashi.

Keadaan ini lebih buruk lagi bagi para nelayan, yang kebanyakannya hanya bergantung pada pampasan yang dibayar oleh operator Fukushima TEPCO. Tsunami telah memusnahkan pelabuhan rantau itu dan permintaan masih rendah meskipun standard ujian 50Bq/kg yang lebih ketat telah dijalankan untuk makanan laut Fukushima.

Pekerja di Pelabuhan Onahama sedang menyediakan makanan laut untuk ujian radiasi di Iwaki. – AFP
Lebih daripada 205,000 barangan makanan telah diuji di Pusat Teknologi Pertanian Fukushima sejak Mac 2011, di mana Jepun telah menetapkan standardnya untuk tidak lebih dari 100 becquerel keradioaktifan per kilogram (Bq/kg). – AFP

“Apabila kita menangkap ikan dan menghantarnya ke pasar di Tokyo, ada yang tidak mahu membelinya,” kata Kazunori Yoshida, pengarah koperasi nelayan Iwaki.

Akibatnya, nelayan hanya membawa 3,200 tan makanan laut di kawasan itu tahun lepas, turun daripada 24,700 pada tahun 2010.

Masalahnya menjadi salah satu persepsi, meskipun fakta telah menunjukkan ujian bebas yang dijalankan oleh makmal kerajaan.

NGO Minna no Data (Data Kami) telah menjalankan ujian dan jurucakapnya sendiri Hidetake Ishimaru berkata bahawa kumpulan itu ‘sangat terkejut’ dengan ‘tahap keyakinan yang sangat rendah’ dalam pengeluaran yang dihasilkan oleh Fukushima.

Di peringkat antarabangsa, terdapat beberapa kemajuan: 27 daripada 54 negara yang telah mengenakan sekatan ke atas makanan dari Fukushima selepas tahun 2011, telahpun dibatalkan.

Dan 23 pasaran lain, termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, telah melonggarkan sekatan, walaupun beberapa negara jiran serantau termasuk China dan Korea Selatan masih mengenakan sekatan itu.

Masalah persepsi masih berlaku di dalam negeri itu, dengan kajian menunjukkan beberapa pengguna Jepun masih menghindari penghasilan Fukushima.

Dan pakar mengatakan bahawa pendekatan berasaskan sains kerajaan hanya memberi impak yang sedikit terhadap keyakinan orang ramai.

“Tiada yang percaya, hanya dengan menjerit keselamatan,” kata Katsumi Shozugawa, seorang profesor Universiti Tokyo yang telah mempelajari keselamatan makanan Fukushima.

Beliau berkata ujian kerajaan adalah sangat bersesuaian, tetapi usaha untuk meyakinkan pengguna masih kekal ‘terlalu lemah.’

Tomiko Yamaguchi, profesor sosiologi di Universiti Antarabangsa Kristian Tokyo, mengatakan beberapa pengguna merasa luluh antara kebimbangan penghasilan Fukushima dan juga perpaduan antara penduduk di sana.

“Masyarakat di sini tidak boleh bercakap mengenai perkara ini. Ia seperti tabu,” katanya.

“Namun, apa pun … jika anda terlalu prihatin terhadap anak-anak anda, tidak kiralah jika ia terdapat bukti saintifik ataupun tidak.”

Di sebuah ladang di Fukushima di mana buah pic bersedia untuk dipetik, petani generasi ke-14, Chusaku Anzai, 69, berkata beliau telah meletak jawatan berikutan dengan situasi ini.

“Tidak ada gunanya membuang tenaga kami untuk meyakinkan mereka yang tidak mahu produk kami,” katanya.

“Kami tidak boleh melakukan apa-apa kecuali mereka dapat mengubah cara pemikiran mereka.” – AFP