Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Penduduk New Zealand ubah pola perbelanjaan

  WELLINGTON, 5 MAC – Rakyat New Zealand telah mengubah pola perbelanjaan isi rumah mereka dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, menurut data yang dikeluarkan oleh jabatan statistik, Stats NZ hari ini.

  Separuh daripada 12 kumpulan perbelanjaan utama, seperti yang ditunjukkan dalam Tinjauan Ekonomi Isi Rumah, telah meningkat antara tahun berakhir Jun 2019 dan 2023, dengan makanan meningkat 28.1 peratus kepada 300 dolar New Zealand (AS$183) setiap minggu, serta perumahan dan isi rumah utiliti meningkat 15.5 peratus kepada 398 dolar New Zealand (AS$242.79) setiap minggu.

  Jika digabungkan, enam kumpulan ini menyumbang 82.2 peratus daripada jumlah perbelanjaan isi rumah pada tahun berakhir Jun 2023, kata Stats NZ.

  Peningkatan dalam jumlah perbelanjaan isi rumah antara 2019 dan 2023 adalah gambaran peningkatan kos sara hidup yang dialami oleh warga New Zealand, disebabkan peristiwa global seperti pandemik COVID-19 dan peristiwa cuaca ekstrem, kata pengurus kanan statistik kekayaan dan kemiskinan Stats NZ, Victoria Treliving.

  Antara tahun berakhir Jun 2019 dan 2023, isi rumah kurang berbelanja untuk komunikasi seperti perkhidmatan pos, internet dan telefon bimbit, kurang untuk rekreasi dan budaya, tetapi lebih banyak untuk perbelanjaan makanan dan lain-lain, kata Treliving.

  Jumlah perbelanjaan untuk rekreasi dan kebudayaan menurun kepada 8.3 peratus pada tahun berakhir Jun 2023, turun daripada 9.6 peratus, katanya, sambil menambah komunikasi menurun kepada 2.5 peratus daripada jumlah perbelanjaan isi rumah bersih, turun daripada 2.9 peratus, katanya.

  “Walaupun isi rumah telah membelanjakan lebih banyak untuk keperluan penting seperti makanan dan pembayaran faedah, kami juga melihat lebih banyak isi rumah mengutamakan sumbangan peribadi kepada skim simpanan mereka,” kata Treliving.

  Pada 2023, perbelanjaan isi rumah untuk pembayaran faedah meningkat sebanyak 17 peratus, dan sumbangan kepada simpanan sebanyak 63.8 peratus, statistik menunjukkan. – Xinhua

  Gambar Freepik

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...