Penduduk Sabah diminta terus patuhi SOP, bendung peningkatan kes

KOTA KINABALU, 29 JULAI – Rakyat Sabah diminta untuk terus mengamalkan kebiasaan baharu dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bagi membendung peningkatan kes COVID-19 di negeri ini.

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk Frankie Poon Ming Fung berkata pematuhan SOP dan kebiasaan baharu termasuk memakai penutup mulut dan hidung serta mengamalkan penjarakan sosial perlu terus ditekankan.

Ini penting untuk memastikan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti dikuatkuasakan pada Mac lepas, tidak dilaksanakan sekali lagi justeru PKPP boleh diteruskan dalam usaha memulih semula ekonomi yang terjejas dalam tempoh itu, katanya.

“Kita sudah merasai dan melalui PKP, PKP Bersyarat dan sekarang PKPP.

Meskipun ekonomi kita masih tidak begitu stabil (tetapi sekurang-kurangnya sekarang) ekonomi dapat dijalankan, dan sektor pelancongan di Sabah juga dapat dihidupkan dengan Kundasang sudah mula menerima kehadiran pelancong.

“Jika (rakyat) tidak mahu kembali kepada PKP, kita mesti ikut arahan daripada KKM (Kementerian Kesihatan).

Kita mesti bertanggungjawab untuk melindungi diri (dengan mematuhi SOP) supaya kita dapat bergerak ke langkah berikutnya. Kerjasama semua amat diperlukan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini. – Bernama