Penduduk undi penghulu, ketua kampung baharu

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar serahan Jabatan Daerah Tutong

TUTONG, 3 MEI – Penduduk Mukim Pekan Tutong dan Kampung Sengkarai, baru-baru ini telah memilih calon penghulu dan ketua kampung yang baharu dalam majlis pengundian yang diadakan di Dewan Seri Kenangan, Daerah Tutong.

Seramai 937 orang telah hadir mengundi calon bagi mengisikan jawatan penghulu Mukim Pekan Tutong daripada jumlah 1,353 orang yang berdaftar dan layak mengundi.

Bagi calon penghulu Mukim Pekan Tutong, Awang Salim bin Haji Othman memperoleh sebanyak 546 undi setuju, sementara itu Awang Abdul Kahar bin Haji Yahya pula mendapat 348 undi setuju dan 43 undi adalah rosak.

Manakala itu, bagi calon ketua Kampung Sengkarai pula, seramai 152 orang mengundi bersetuju daripada 160 orang penduduk Kampung Sengkarai yang layak mengundi dengan empat undi tidak bersetuju dan empat undi dikira rosak.

Keputusan pengundian akan dihadapkan kepada Lembaga Perjawatan, Disiplin, Tatatertib Penghulu Mukim dan Ketua Kampung, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN) bagi proses selanjutnya.

Penduduk mengundi calon penghulu Mukim Pekan Tutong dan ketua Kampung Sengkarai pada majlis yang diadakan di Dewan Seri Kenangan, Daerah Tutong.

Hadir bagi menyaksikan majlis tersebut ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN), Yang Berhormat Haji Abdul Wahab bin Apong selaku pemangku penghulu Mukim Pekan Tutong dan Pemangku Pegawai Daerah Tutong, Awang Ajmin bin Haji Meludin juga sebagai pengerusi majlis berkenaan.

Turut hadir pada majlis berkenaan ialah pemangku penolong pegawai Daerah Tutong, pegawai-pegawai kanan KHEDN dan pemangku-pemangku ketua kampung di bawah Mukim Pekan Tutong, Daerah Tutong.

Sebelum undian dijalankan, sesi taklimat mengenai tatacara pemilihan dan pengundian calon telah disampaikan oleh Pemangku Pegawai Tugas-tugas Khas Tingkat II, Ketua Bahagian Institusi Mukim dan Kampung, Jabatan Daerah Tutong, Pengiran Haji Zul Fakhri bin Pengiran Haji Omarali.

Dua orang calon bagi mengisikan jawatan penghulu Mukim Pekan Tutong yang layak ialah Awang Salim, 55, yang sebelum ini pernah berkhidmat sebagai pegawai pendidikan dan Awang Abdul Kahar, 48, yang masih bertugas di Jabatan Daerah Tutong.

Bagi jawatan ketua Kampung Sengkarai pula hanya terdapat seorang calon yang layak iaitu Awang Abdul Aziz, 36, yang merupakan ahli Badan Kemajuan dan Kreatif (BKK) Daerah Tutong dan juga aktif dalam aktiviti sukarelawan.

Majlis pengundian dan pemilihan Penghulu Mukim Pekan Tutong berkenaan adalah khusus bagi penduduk Kampung Panchor, Kampung Petani dan Kampung Sengkarai selain daripada pengundian dan pemilihan bagi calon Ketua Kampung Sengkarai dan ia merupakan sesi pengundian yang terakhir bagi Mukim Pekan Tutong.