Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Penekanan teknologi untuk capai kesaksamaan jantina

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 MAC – Negara Brunei Darussalam mengiktiraf sepenuhnya kepentingan peranan wanita dalam pembangunan sosial ekonomi negara, di samping mengakui kesaksamaan hak dan pemerkasaan wanita.

Ini dapat dilihat dengan penekanan tentang inovasi dan perubahan teknologi serta pendidikan dalam era digital untuk mencapai kesaksamaan jantina dan pemerkasaan semua wanita.

Khatib menyatakan perkara tersebut dalam Khutbah Jumaat hari ini yang bertajuk ‘Inovasi dan Teknologi untuk Kesaksamaan Jantina’, dan seterusnya menjelaskan bahawa dalam era perubahan dunia kini serta pembangunan pesat negara, wanita di negara ini menghadapi pelbagai cabaran dalam menjalani kehidupan sebagai isteri, ibu dan ahli masyarakat.

Khatib turut menegaskan bahawa cabaran tersebut memerlukan mempersiapkan diri dengan kualiti yang diperlukan terutama keteguhan iman dan ketahanan jiwa.

Peningkatan tahap pendidikan kaum wanita di negara ini bukan saja menjadikan mereka sebagai sumber tenaga kerja yang penting bagi negara tapi juga mempunyai kualiti yang diperlukan dalam melaksanakan fungsi wanita sebagai hamba Allah, isteri dan ibu.

Selain itu, khatib turut menyatakan bahawa lelaki dan wanita adalah gandingan yang melengkapi, saling tolong-menolong dalam melaksanakan tanggungjawab dan saling menjaga serta melindungi untuk kesejahteraan bersama.

Sebelum kedatangan Islam, kedudukan wanita dalam pelbagai bangsa dan tamadun adalah sangat rendah dan daif, secara umum mereka dipandang sebagai komuniti kelas kedua.

Setelah kedatangan Islam, kezaliman dan keganasan terhadap kaum wanita telah dihapuskan, di mana wanita diberikan imej baharu, martabat mereka diangkat dan hak mereka diberikan dengan sewajarnya.

Terdapat banyak ayat Al-Quran dan hadis Baginda Nabi Muhammad SAW yang membuktikan ajaran Islam telah meletakkan wanita pada tempat yang mulia dan terhormat.

Wanita diberikan hak sama untuk merealisasikan keperluan kebendaan mereka dan kebebasan mengurus dan mentadbirnya seperti hak memiliki dan mengurus harta, menjual, membeli, mendapatkan pusaka dan sebagainya di samping mempunyai kewajipan yang perlu dilaksanakan.

“Wanita mendapat pengaktifan bersama kaum lelaki dalam bertanggungjawab memakmurkan bumi ini dan sama-sama mendapatkan ganjaran amalan yang dilakukan tanpa ada perbezaan,” ujar khatib.

Sejak zaman Rasulullah SAW lagi, wanita telah memainkan peranan yang sangat besar dalam segala aspek kehidupan beragama, bermasyarakat dan bernegara.

Mereka diberi kesempatan terlibat, baik dalam bidang politik, ekonomi, pendidikan dan sebagainya.

Menurut khatib lagi, wanita secara umumnya mempunyai tiga tanggungjawab penting iaitu tanggungjawab terhadap Allah SWT, terhadap rumah tangga dan terhadap masyarakat.

“Tanggungjawab tersebut ditunaikan sesuai dengan fungsi wanita sebagai hamba Allah SWT, sebagai ibu dan sebagai warga masyarakat,” jelasnya.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -