Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT – Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin kencang dan hujan lebat yang dibawa oleh Taufan Koinu.

  Sekurang-kurangnya 93 penerbangan dibatalkan di lapangan terbang di seluruh pulau pada hari ini, menurut Pentadbiran Penerbangan Awam.

  Biro Maritim dan Pelabuhan berkata 96 perjalanan feri telah dibatalkan, menurut Agensi Berita Pusat.

  Taufan itu mungkin mendarat di bahagian tenggara Taiwan semalaman pada pagi ini atau esok, menurut pakar meteorologi.

  Pada hari ini, hujan dari pinggir taufan itu turun di utara dan timur Taiwan dan dijangka menjadi lebih lebat di pantai timur dan selatan pada siang hari.

  Pulau Penghu, Orkid dan Green yang terpencil di Taiwan mengumumkan penutupan sekolah dan pejabat bagi menjangkakan cuaca buruk yang dibawa oleh taufan.

  Sebahagian daripada daerah Pingtung selatan juga mengumumkan penutupan.

  Taufan itu bergerak ke barat ke arah Taiwan dengan angin berterusan maksimum 155 k/jam (96 batu/jam) dan tiupan 191 k/jam (119 batu/jam) pada pagi ini, menurut Biro Cuaca Taiwan.

  Pusat Meteorologi Kebangsaan China pada hari ini mengekalkan amaran kuning – tahap ketiga paling teruk – untuk Taufan Koinu.

  Peramal China menjangkakan angin kencang di kawasan pantai wilayah Zhejiang dan Fujian, di mana perkhidmatan feri digantung dan bot nelayan dipanggil ke pelabuhan. – AP

  Taufan Koinu (tengah) menghampiri Taiwan kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...