Thursday, December 1, 2022
23 C
Brunei

-

Peng Soon – Yee See sah tinggalkan BAM

KUALA LUMPUR, 4 NOV – Bahagian beregu campuran skuad Malaysia semakin mengecil dan merisaukan, apabila tiga pemain membuat keputusan untuk meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 30 November ini.

Setiausaha Agung BAM, Datuk Kenny Goh hari ini mengesahkan pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016 Chan Peng Soon, 34, dan pasangannya Cheah Yee See, 26, telah membuat keputusan untuk keluar dari pasukan kebangsaan.

Sebelum ini, pemenang pingat emas Sukan SEA Hanoi, Peck Yen Wei, 26, telah pun disahkan mengangkat kaki dari BAM selepas 10 tahun menabur bakti bersama persatuan itu, antaranya kerana kecederaan.

Kenny berkata pihaknya telah berusaha dengan mengadakan perbincangan dengan Peng Soon untuk kekal di Akademi Badminton Malaysia (ABM), namun pemain itu berasa lebih baik untuk mengundur diri dan fokus kepada akademiknya.

“Beliau berasa ini adalah masa yang sesuai untuk keluar. Walaupun Peng Soon tak berapa gembira dengan prestasinya, tetapi beliau telah banyak beri sumbangan dalam membantu pemain muda di BAM. Kita juga cuba pujuk Yee See untuk kekal dengan memberitahu perancangan untuk beliau selepas ini.

Setiausaha Agung BAM, Datuk Kenny Goh mengesahkan pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016 Chan Peng Soon, 34, dan pasangannya Cheah Yee See, 26, telah membuat keputusan untuk keluar dari pasukan kebangsaan. – ANN/The Star

“Beliau kemudian meminta masa untuk fikir dan kita baru terima keputusannya yang beliau tetap mahu keluar. Beliau tidak memberi sebab, cuma beliau rasa faktor umur dah sampai masa untuk keluar,” katanya pada sidang media di ABM.

Sementara itu, Pengarah Kejurulatihan Beregu BAM Rexy Mainaky optimis bahawa pihaknya mempunyai masa untuk melahirkan pasangan beregu campuran yang mampu beraksi di Olimpik 2024 dengan tempoh kelayakan Race to Paris bakal berlangsung dari 1 Mei depan hingga 24 April, 2024.

“Kita bukannya tiada hala tuju, kita ada pelan dan perancangan serta mempunyai beberapa pemain dari bahagian beregu lelaki dan wanita yang boleh ditampilkan dalam acara campuran. Kita dah lihat keupayaan beberapa pasangan dan masih ada beberapa kejohanan untuk menilai gandingan baharu sebelum Mei.

“Sebelum Olimpik, kita boleh dapatkan pasangan yang kita mahu, kita nak dapatkan satu atau dua pasangan untuk pergi jauh. Kalau tak dapat untuk 2024, boleh untuk 2028 kerana kita ada ramai pemain muda,” katanya.

Selepas kehilangan tiga pemain itu, kem BAM kini mempunyai pilihan seperti Chen Tang Jie, Hoo Pang Ron, Choong Hon Jian, Loo Bing Kun, Toh Ee Wei, Yap Ling dan Yap Cheng Wen di bahagian beregu campuran. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China lancar kapal angkasa Shenzhou-15

BEIJING, 30 NOV – China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-15 semalam, yang membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa lepasnya bagi melengkapkan penghantaran pertama kru China...
- Advertisment -