Pengagihan zakat ringankan beban fakir, miskin

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan MUIB

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JULAI – Bagi meringankan beban asnaf fakir dan miskin di negara ini, Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB) telah menyampaikan agihan zakat modal peralatan berusaha bernilai $3,944 keseluruhannya kepada empat orang penerima.

Menurut kenyataan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), hadir menyampaikan agihan berkenaan kepada para penerima di kediaman mereka ialah Pemangku Setiausaha MUIB, Haji Abdul Aziz bin Haji Akop.

Para penerima ialah Awang Heronne bin Hamid di Kampung Kulapis dan Dayang Rohani binti Nasoha @ Rohanih di Kampung Tungku, masing-masing menerima peti sejuk beku. Awang Bohari bin Haji Johari di Skim Tanah Kurnia Rakyat Jati (STKRJ) Kampung Tungku pula menerima bantuan mesin pengisar, ketuhar dan peti sejuk beku.

Sementara itu, Hajah Rahmunah binti Haji Burut di Kampung Kota Batu, beliau menerima mesin pengisar, ketuhar dan peralatan membuat kuih.

Wang yang digunakan untuk membeli kesemua peralatan berkenaan diambil daripada peruntukan Kumpulan Wang Zakat Asnaf Fakir Miskin MUIB.

Sumbangan berkenaan diharap akan dapat memberikan kemudahan untuk mereka lebih bergiat berusaha dan bekerja bagi mencari rezeki yang diberkati dan tidak mengharapkan bantuan semata-mata.

Haji Abdul Aziz menyampaikan agihan zakat modal peralatan berusaha kepada salah seorang penerima.