Pengajian pelajar di luar negara terus dipantau

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 JUN – Kementerian Pendidikan melalui bahagian biasiswanya ketika ini masih memantau perkembangan-perkembangan yang berlaku pada negara-negara di mana negara ada menghantar pelajar-pelajar belajar di luar negara.

“(Kami) juga akan berunding dengan Kementerian Kesihatan nanti terutama sekali mengenai bila kita akan menghantar balik pelajar-pelajar berkenaan.

“Masa ini ia perlu dipantau secara terperinci bagaimana keadaan setiap universiti-universiti yang ada pelajar-pelajar Brunei dan adakah universiti tersebut masih meneruskan pengajian dalam talian atau tidak.”

Demikian telah dijelaskan oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman dalam menjawab persoalan mengenai dengan pelajar yang belajar di luar negara bagi memastikan pembelajaran mereka tidak terjejas dan dalam masa yang sama memastikan keselamatan dan kesejahteraan mereka apabila kembali ke negara berkenaan.

“Banyak lagi pilihan-pilihan lain yang difikirkan supaya keselamatan dan kesihatan pelajar-pelajar kita nanti terjaga. Masa ini, terdapat perundingan-perundingan yang dibuat dan perbincangan dengan universiti-universiti berkenaan,” jelas Yang Berhormat Menteri Pendidikan.

Beliau mengongsikan bahawa terdapat universiti yang masih mengadakan pengajian secara dalam talian dan ada yang mengadakan sehingga ke hujung tahun.

“Kalau dari Cambridge University, ada yang sampai ke tahun depan. Itu menyenangkan kita dalam memikirkan tentang kesihatan dan kesejahteraan pelajar-pelajar kita,” kongsinya lagi.

“Perkara ini masih berterusan, tertakluk keadaannya nanti dan bila tiba masanya semua pilihan-pilihan akan difikirkan. Yang diberi keutamaan ialah kesejahteraan dan keselamatan pelajar-pelajar kita di sana,” jelas Yang Berhormat Dato.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan ketika berucap pada sidang media berkenaan.