Pengakap Belait rasmikan ibu pejabat baharu

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 21 OGOS – Persatuan Pengakap Daerah Belait (PPDB) telah mencapai satu lagi kejayaan dengan pembukaan rasmi bangunan baharu ibu pejabatnya, hari ini, sebagai pusat latihan dan perkembangan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli.

Majlis pembukaan pejabat berkenaan yang terletak di Jalan Maulana itu juga memperingati ulang tahun ke-81 PPDB sejak penubuhannya di daerah ini pada 1939 yang dipimpin oleh Awang Salleh bin Masri dengan ibu pejabat pertamanya terletak di Seria.

Turut hadir pada majlis berkenaan ialah ahli-ahli Majlis Pengakap PPDB, ahli-ahli Majlis Pesuruhjaya Pengakap PPDB, ahli-ahli Majlis Pemimpin Pengakap PPDB dan beberapa jemputan khas daripada empat buah agensi kerajaan.

Dengan pembukaan ibu pejabat baharu itu, ia bertujuan untuk memastikan persatuan dapat bersama-sama menyokong dan membantu perkembangan aktiviti pengakap di peringkat sekolah serta dalam kalangan masyarakat di Daerah Belait.

Perkara ini digambarkan dalam ucapan alu-aluan Pemangku Pesuruhjaya Pengakap Daerah Belait, Awang Mohamad Hatta bin Haji Suhaili yang menambah bahawa ibu pejabat baharu itu akan membuka peluang-peluang baharu bagi pembangunan program-program baharu bagi ahli-ahli pengakap di daerah ini.

Adalah diharapkan dengan adanya bangunan ibu pejabat PPDB ianya akan dapat digunakan oleh semua pemimpin dan ahli pengakap untuk mengembangkan lagi kegiatan berpengakap dan perkembangan keahlian agar terus meningkat bagi mendokong Perancangan Strategik Persekutuan Pengakap Negara Brunei Darussalam (PPNBD) iaitu 5,000 keahlian pada 2024.

Majlis disusuli dengan penyerahan skarf sebagai sebahagian daripada anugerah Utusan Kedamaian untuk memilih pemimpin-pemimpin pengakap, yang merupakan inisiatif Pengakap Sedunia untuk menggalakkan ahli-ahli pengakap mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan.

Skarf berkenaan telah disampaikan oleh Awang Mohamad Hatta kepada para penerima yang termasuk Timbalan Pengerusi Majlis Pengakap PPDB, Chai Tze Yun dan dua orang pemimpin pengakap, Awang Jerry bin Junaidi dan Dayang Noorhain binti Hussein.

Majlis diakhiri dengan bacaan Surah Yasin dan Doa Selamat yang dipimpin oleh Penolong Pemimpin Pasukan Pengakap 3036, Sekolah Arab Belait, Awang Sawardi bin Haji Mahadi.

Gambar ramai di hadapan ibu pejabat baharu Persatuan Pengakap Daerah Belait di Kuala Belait.