Pengalaman Anelka, Drogba di China

SHANGHAI, 27 ARPIL – Perselisihan mengenai bayaran gaji, pemilik eksentrik dan pertengkaran dengan peminat kerana tidak mahu menundukkan kepala.

Apabila bintang Liga Perdana Inggeris, Didier Drogba dan Nicolas Anelka mengadakan perpindahan mengejut ke China pada tahun 2012, mereka telah meletakkan bola sepak China di peta dunia.

Carlos Tevez, Marouane Fellaini dan beberapa bintang lain telah mengikut jejak mereka dengan wang mencurah masuk dalam Liga Super China (CSL), tetapi bekas pasangan Chelsea itu mengalami tempoh yang sukar dan ia dijadikan sebagai kisah berhati-hati.

Anelka hanya mampu bertahan selama satu tahun di Shanghai Shenhua sementara Drogba kekal selama enam bulan di kelab itu.

“Bagi saya adalah lebih senang untuk saya pergi ke kelab lain di Eropah tetapi saya memilih China disebabkan cabaran,” kata Drogba pada masa itu, selepas menjadi salah seorang permain yang menerima pendapatan tertinggi di dunia berjumlah AS$300,000 seminggu.

Nicolas Anelka sedang melakukan latihan bersama rakan sepasukan Shanghai Shenhua pada tahun 2012. Dia menjadi mangsa kecaman awam dengan peminat selepas tidak mahu menghormati adat setempat iaitu menundukkan kepala berikutan kekalahan.- AFP

Drogba memenuhi jangkaan umum, membinasakan benteng pertahanan lawan dan menjaringkan lapan gol daripada 11 perlawanan.

Sementara Anelka, yang sudah menyertai Shenhua apabila Drogba tiba, hanya mampu menjaringkan tiga gol daripada 23 penampilan sebelum dijual pada bulan Januari 2013.

Shenhua merupakan pasukan handalan bola sepak China, dimiliki oleh mogul permainan video, Zhu Jun, yang kadangkala menganggap dirinya sebagai pemain.

Bekas pemain Arsenal, Real Madrid dan Liverpool menjadi mangsa kecaman awam dengan peminat selepas tidak mahu menghormati adat setempat iaitu menundukkan kepala selepas kekalahan.

Zhu berkata rakan kongsinya menjanjikan saham majoriti kerana pelaburannya yang besar, dan dia mengancam akan menangguh gaji pemain asing kecuali mereka menyerahkannya.

Drogba dan Anelka seterusnya terlepas beberapa perlawanan ketika menghampiri penghujung musim, seolah-olah kerana kecederaan tetapi ramai yang mengesyaki perselisihan yang berlaku yang patut dipersalahkan.

Beberapa minggu kemudian, Drogba dan Anelka telah meninggalkan CSL. – AFP