Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Pengalaman kenali dunia bawah laut di Malaysia

  Oleh Gisele Soo –

  Jika awda ingin meneroka alam yang baharu, awda boleh mempertimbangkan aktiviti menyelam.

  Dan ini boleh dilakukan dengan mudah di Malaysia, di mana terdapat banyak lokasi menyelam yang indah dengan kehidupan marin yang mempesonakan. Ini mungkin faktor utama mengapa menyelam kerap menjadi aktiviti yang sangat popular dalam kalangan pelancong dari luar negara atau dalam negara itu. Boleh dikatakan hampir setiap negeri di Malaysia memiliki lokasi menyelam yang menarik.

  Penulis telah menemui tiga penyelam Malaysia yang berkongsi pengalaman menyelam mereka.

  Natalie Khoo, wartawan

  Ada sesuatu tentang berada di dalam air yang terasa membebaskan, seperti melarikan diri dari bandar, kata wartawan berusia 28 tahun, Natalie Khoo.

  Ia sentiasa menjadi impian baginya untuk meneroka dunia bawah air.

  Affan meneroka sistem gua besar ini semasa perjalanan menyelam gua di Cancun, Mexico awal tahun ini. – Gambar ANN/The Star
  Khoo mungkin agak baru dalam dunia penyelaman, tetapi dia menyukai pengalaman itu setakat ini. – Gambar ANN/The Star
  Andy dengan karang laut gergasi di Tioman. – Gambar ANN/The Star
  Gambar Envato Elements
  Gambar Envato Elements

  “Saya suka menemui makhluk bawah air yang belum pernah saya lihat sebelumnya,” kata Khoo. Dia menggambarkannya sebagai pengalaman yang serupa dengan menangkap Pokemon, kecuali ia adalah makhluk hidup yang sebenar.

  Dia terinspirasi oleh pengembaraan menyelam ayahnya bersama rakan-rakannya.

  Kemudian, entah bagaimana, wabak COVID-19 semakin mendorong minatnya untuk menyelam.

  “Pandemik ini benar-benar mencabar orang untuk mencuba perkara baharu. ‘Perhentian’ sementara dalam kehidupan memberi inspirasi kepada orang ramai untuk meneroka keajaiban alam semula jadi, sama ada di hutan atau lautan kita. Ia membuatkan saya sedar bahawa saya hanya perlu melaksanakannya apabila peluang itu tiba, dan saya lakukannya,” katanya.

  Dalam masa lebih setahun, Khoo telah meneroka tiga pulau di Malaysia – Pulau Tioman di Pahang, Pulau Redang di Terengganu dan Pulau Mabul di Sabah.

  Dia merancang untuk melakukan dua perjalanan menyelam dalam setahun, melakukan sekurang-kurangnya tiga penyelaman bagi setiap perjalanan.

  Walaupun dia masih agak baru dalam aktiviti menyelam, Khoo berkata bahawa dia menghargai setiap saat yang diluangkannya di dalam air, dan setiap pengalaman itu tidak dapat dilupakan.

  “Perjalanan menyelam terbaharu saya berhampiran Terumbu Kapalai House (berdekatan Mabul) telah menjadi salah satu kenangan menyelam kegemaran saya kerana kehidupan laut yang meriah di sana. Saya melihat pelbagai spesies akuatik, dari ikan kecil dan besar hingga ikan pari, ikan lepu, nudibrankia dan penyu serta belut,” katanya.

  Andy Saiden, usahawan

  Penyelam Andy Saiden, 40, berpendapat bahawa komuniti menyelam global semakin berkembang. Menurut Statistik Korporat Persatuan Profesional Pengajar Menyelam (PADI) Seluruh Dunia 2021, lebih daripada 128,000 penyelam di seluruh dunia telah menerima pensijilan mereka.

  PADI adalah organisasi menyelam antarabangsa yang diluluskan oleh Majlis Latihan Scuba Rekreasi Dunia, yang menyediakan lesen menyelam kepada semua jenis penyelam iaitu selam skuba dan menyelam bebas, di mana awda menyelam tanpa peralatan dan juga kepada tenaga pengajar.

  Sebelum awda boleh mula menyelam di perairan terbuka, awda perlu menjalani beberapa kursus dan mendapatkan lesen dari PADI atau mana-mana organisasi menyelam yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  Walaupun Andy gembira kerana aktiviti menyelam semakin popular, dia percaya bahawa lebih banyak yang boleh dilakukan dari segi memahami keperluan pelancong menyelam, serta meningkatkan infrastruktur asas.

  “Penginapan di Malaysia agak mahal berbanding negara jiran seperti Thailand dan Indonesia. Selain daripada penginapan yang mahal, masa menunggu untuk sampai ke pulau atau tapak menyelam kadangkala boleh mengambil masa berjam-jam, ia tidak semudah yang difikirkan orang,” katanya.

  Andy, yang telah menyelam selama kira-kira lapan tahun sekarang, merasakan masih ada kekurangan inisiatif ketika melindungi ekosistem laut.

  “Sebagai contoh, penjualan sirip jerung adalah dilema yang masih belum ditangani,” katanya, sambil menambah bahawa perlu ada lebih banyak kesedaran dan pembiayaan dalam melindungi hidupan liar kita, kerana ekopelancongan mempunyai potensi besar untuk menjadi produk pelancongan utama Malaysia.

  Andy berkongsi bahawa dia akan berusaha sebaik mungkin untuk melakukan perjalanan menyelam setiap tiga bulan bagi memastikan dia tidak kekok dengan sukan tersebut.

  “Awda perlu menyelam sekerap setiap enam bulan, jika tidak, awda perlu mengambil kursus ulang kaji bagi memastikan awda sentiasa bersedia untuk menyelam,” jelasnya.

  Destinasi perjalanannya di Malaysia untuk pengembaraan bawah airnya adalah Pulau Tioman di Pahang, serta Pulau Tenggol dan Pulau Perhentian di Terengganu.

  Affan Zanila, pengajar menyelam

  Industri menyelam di Malaysia berkembang pesat dalam saiz dan populariti juga. Malah, bilangan pusat menyelam dan penyelam profesional semakin meningkat, kata pengajar menyelam berusia 30 tahun, Affan Zanila.

  Affan berkata banyak pameran menyelam telah dianjurkan setiap tahun selama bertahun-tahun, yang seterusnya telah membantu meningkatkan pelancongan menyelam di Malaysia. Beliau berkata, bagaimanapun, perlu ada peraturan yang ketat dan pengawasan yang lebih baik untuk aktiviti menyelam bagi mengelakkan penyelaman yang tidak bertanggungjawab dan penggunaan peralatan yang tidak betul.

  “Saya secara peribadi melihat orang melakukannya secara tidak beretika. Sebenarnya, hanya tenaga pengajar yang diperakui yang dibenarkan menjalankan latihan, ” kata Affan, yang telah mengajar selama beberapa tahun sekarang.

  Lelaki itu bercakap dengan penuh keterujaan mengenai cintanya untuk menyelam.

  Terdapat hubungan yang tidak dapat dijelaskan namun rapuh antara manusia dan alam semula jadi, katanya, dan perkara yang paling indah mengenai penyelaman adalah, mungkin, mengenali hubungan tersebut.

  “Keindahan dunia bawah laut adalah sesuatu yang tidak dapat awda rasai sehingga awda mengalaminya sendiri. Awda akan belajar untuk menavigasi jalan awda di sekitar had awda sambil meneroka alam yang tidak diketahui,” katanya.

  Affan mengambil bahagian dalam kursus air terbuka 14 tahun yang lalu. Dia tidak tahu bahawa pelajaran itu akan membuka jalan kepada kerjaya dalam penyelaman. Pada tahun 2017, beliau menerima lesen pengajarnya.

  “Ironinya, ibu saya mendaftarkan saya untuk membantu diri saya mengatasi ketakutan terhadap air. Sejak itu, saya mengembangkan bukan sahaja minat terhadap hidupan laut, tetapi juga minat untuk mengajar orang lain,” kata Affan, yang kini mengajar di Pulau Tioman. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...