Pengalaman perit anak yatim Romania

BUCHAREST – Tiga dekad selepas kejatuhan fahaman komunisme di Romania, Visinel Balan masih mempunyai kenangan segar tentang salah satu legasi paling terkenalnya – sistem rumah anak yatim di mana dia membesar.

“Mereka selalu memukul kami sehingga kami tidak dapat bergerak,” katanya mengenai rumah anak yatim yang dihuninya pada tahun 1987, di mana dia mula menghuninya sejak usianya dua bulan lagi.

Kesan parut yang ditinggalkan oleh institusi berkenaan, didedahkan kepada dunia pada tahun 1990 menerusi gambar-gambar berita kanak-kanak kurus-kering yang mengerikan dalam katil terkurung, masih belum pulih sepenuhnya untuk Balan.

Ia adalah tempat di mana kanak-kanak dirotan di tapak kaki kerana kencing malam basah tilam dan diberi makan dalam satu barisan perhimpunan sementara duduk di atas poti.

Balan ialah salah seorang ‘Decretei’ atau ‘kanak-kanak dekri’: kanak-kanak yang ditinggalkan oleh keluarga miskin akibat dasar ‘natalisme’ diktator komunis Nicolae Ceausescu, salah satu contoh dasar adalah perintah mengharamkan pengguguran pada 1996. Namun pengalamannya telah membangkitkan semangat aktivisme bagi pihak kanak-kanak tersisih hari ini.

Gambar fail diambil pada 14 Oktober 1990 menunjukkan kanak-kanak Romania bersedia untuk tidur di rumah anak yatim Buchea di Buchea, berhampiran Vulturesti, 150km dari Bucharest. – AFP
Seorang remaja bergambar di ‘Pinocchio House’, rumah moden untuk budak-budak berusia 7 hingga 18 tahun, pada 7 November 2019 di Bucharest, Romania. – AFP

Sekarang dia adalah seorang peguam dan ketua NGO bernama Suara Kanak-Kanak Terbiar.

“Terdapat banyak yang perlu dilakukan. Hanya tiga peratus daripada kanak-kanak yang membesar dalam jagaan menjalani kehidupan yang bebas apabila dewasa,” kata Balan.

Sistem rumah anak yatim telah menjalani pembaharuan, menukar rumah yang menempatkan beratus kanak-kanak menjadi satu sejarah. Kini, kira-kira 50,000 kanak-kanak dijaga oleh kerajaan, separuh di antara mereka diambil keluarga angkat.

Yang lainnya ditempatkan di institusi moden seperti ‘Pinocchio’s House,’ rumah moden untuk kanak-kanak berusia di antara 7 dan 18 tahun di ibu negara Bucharest.

Salah seorang di antara mereka adalah remaja Lorentsa lon, yang bercita-cita menjadi seorang penari dan menunjukkan salah satu rutinnya yang menerima tepukan daripada kawan-kawannya.

Namun walaupun jika sistem penjagaan bertambah baik, ada sikap masih belum berubah, kata wakil UNICEF di Romania Pieter Bult.

“Orang masih terus meninggalkan anak-anak mereka disebabkan ia merupakan satu norma di bawah Ceausescu,” katanya, menambah jumlah kanak-kanak dalam jagaan rumah anak yatim masih belum berkurangan selama satu dekad.

Satu lagi legasi yang menyedihkan adalah PBB menganggarkan kira-kira 5,000 kanak-kanak Romania tidur tidak lena, 2,000 di antara mereka di Bucharest.

Ramai anak muda yang melarikan diri dari rumah anak yatim di bawah pemerintahan komunis berakhir tersisih daripada masyarakat.

Ada di antara mereka mempunyai anak mereka sendiri, yang membesar tanpa alamat rumah yang tetap.

“Zaman kanak-kanak saya adalah sukar,” kata Leonard Mihai, 13 tahun.

Dia tidur dalam sebuah rumah terbiar dan hanya memulakan persekolahan selepas hari jadi ke-10, contoh tipikal kanak-kanak jalanan yang melalui sistem sosial berkenaan.

“Keluarga mereka adalah terlalu miskin untuk menjaga mereka,” kata Ionut Jugureanu, ketua NGO yang cuba mengajar kanak-kanak berkenaan kemahiran untuk bekerja di sarkas.

“Kanak-kanak tertentu tidak wujud di mata pihak berkuasa kerana mereka tidak memiliki sijil kelahiran,” tambah Jugureanu.

Balan juga tahu bagaimana rasanya berada di jalan, setelah melarikan diri dari rumah anak yatim pada usia sembilan atau 10 tahun.

“Polis akan menghantar saya untuk mencuri kacang dan buah-buahan dari pasar. Apabila saya membawa pulang, mereka akan benarkan saya tidur dalam balai polis,” katanya.

Sebagai orang dewasa, cita-cita Balan adalah memperbaharui peraturan pengambilan anak angkat di Romania.

Sebelum negara menyertai Kesatuan Eropah pada 2007, ia telah memperketat sistem pengambilan anak angkat untuk memerangi penyeludupan kanak-kanak.

Namun sekarang ibu bapa prospektif mengadu mengenai proses Kafkaesque.

“Pihak berkuasa perlu mendapatkan kebenaran dari ramai ahli keluarga untuk menandatangani dokumen pengambilan anak angkat,” kata Maria, 40 tahun.

Beliau dan suami akhirnya boleh membawa anak lelaki angkat mereka pulang tiga tahun lalu, tetapi hanya selepas berdepan dengan perbalahan dengan pihak berkuasa pentadbiran.

Ia merupakan kes yang diharapkan oleh Balan dapat diubah untuk mengelak berulangnya sejarah keluarganya sendiri yang tragik – empat daripada 12 adik-beradiknya meninggal dunia sementara teman sebilik terakhirnya di rumah anak yatim bunuh diri.

Meskipun pengalamannya yang perit, Balan masih meneruskan perjuangannya, dan juga hubungan dengan ibu kandungnya, di mana dia membelikan sebuah rumah untuknya baru-baru ini. – AFP