Pengalaman terasing 15 hari dalam bilik hotel

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OGOS – Seramai 39 orang yang menjalani pengasingan diri selama 15 hari, 25 orang di Hotel Parkview dan 14 lagi di Hotel Starlodge, Jerudong, akhirnya dapat bertemu dengan ahli keluarga mereka, hari ini.

Tinjauan media di hotel-hotel berkenaan menyaksikan anggota keluarga yang teruja menanti anak-anak dan ahli keluarga mereka untuk turun dari bilik hotel mereka dan menjalani proses daftar keluar sebelum mereka secara rasmi dibenarkan untuk bersatu semula.

Syahrul Rezuan bin Abdul Rahim, seorang warga Malaysia yang menamatkan proses pengasingan diri semasa ditemui media mengongsikan bahawa beliau mempunyai pengalaman yang baik semasa diasingkan daripada dunia luar selama 15 hari.

Menurut beliau yang ditempatkan di Hotel Parkview, layanan pihak Kementerian Kesihatan serta barisan hadapan lain yang terlibat di hotel, diberikan secara terbaik dalam sama-sama membendung penularan wabak COVID-19.

“Terima kasih untuk kakitangan Parkview dalam tempoh pengasi-ngan diri, dan kakitangan Kementerian Kesihatan Brunei kerana mereka sangat prihatin dengan apa yang diperlukan oleh kami semasa berada di sini,” kongsi Syahrul Rezuan yang bekerja di salah sebuah syarikat minyak dan gas di Brunei.

Salah seorang yang menamatkan proses pengasingan diri bertemu dengan ahli keluarganya selepas 15 hari.
Seorang lelaki melalui proses daftar keluar selepas menjalani pengasingan diri selama 15 hari.

Seorang lagi yang menamatkan pengasingan diri di Hotel Starlodge, hari ini ialah Awang Ariffin bin Amit, anggota beruniform yang baru pulang dari Oman setelah menjalani kursus kerjaya di sana. Semasa ditemui, beliau mengongsikan bahawa sudah setentunya terkurung dalam bilik selama 15 hari merupakan satu pengalaman yang tidak menyelesakan.

“Hari pertama hingga hari ketiga memang terasa ada tekanan sedikit, akan tetapi selepas itu, saya cuba untuk membiasakan diri,” jelasnya.

Beliau memberikan cadangan, mungkin diadakan aktiviti contohnya program senaman yang mungkin boleh dipaparkan di kaca TV untuk mereka yang menjalani pengasingan diri sekurang-kurangnya dapat membuat sesuatu semasa mereka terkurung di dalam bilik tersebut.

Walau bagaimanapun beliau berasa amat bersyukur atas layanan yang telah diberikan.

“Makanan dan minuman di sini terjaga. Penjagaan rapi setiap hari, ditelefon, diperiksa keadaan dan sebagainya, walaupun kami tidak bertemu muka.

“Kami tahu bahawa kami bukan sahaja ditempatkan di sini, tetapi dijaga jua perkembangan kami dari hari ke hari,” kongsinya lagi.

Sementara itu, Dr Jusrina dari Kementerian Kesihatan yang bertugas di Hotel Parkview, menyatakan bahawa prosedur pengasingan di hotel adalah seperti yang dikehendaki oleh kementerian di mana pengasingan 14 hari tidak termasuk hari ketibaan, oleh itu jumlah hari untuk setiap individu yang diasingkan adalah 15 hari.

Sepanjang tempoh pengasingan diri, mereka dijaga oleh barisan hadapan yang dihantar di hotel masing-masing termasuk anggota beruniform, manakala itu, ahli keluarga mereka dibenarkan menghantar makanan, pakaian atau sebarang keperluan yang tidak disediakan namun makanan atau barang perlu diperiksa terlebih dahulu sebelum dihantar ke bilik mereka.

Pegawai fokal Kementerian Kesihatan di Hotel Starlodge, Awang Azman bin Haji Abidin pula mengongsikan bahawa sejak prosedur pengasingan bermula di hotel, prosesnya berjalan lancar kecuali ketika menangani individu yang mula merasa tertekan dan marah semasa diasingkan dalam bilik selama beberapa hari.

Ia, tambahnya, adalah suatu cabaran terutama bagi barisan hadapan yang baharu. Menurut beliau, mereka perlu menangani mereka (orang yang merasa tertekan) dengan menggunakan pendekatan psikologi terbalik dan mendengarnya dengan sabar.

Terdapat juga beberapa orang yang memohon untuk keluar sekejap seperti di kawasan balkoni namun petugas barisan hadapan akan melakukan yang terbaik untuk membuat mereka memahami bahawa aktiviti tersebut tidak dibenarkan dan ia dikenakan untuk semua orang yang menjalani prosedur pengasingan.

Bagi ujian swab, individu dikehendaki menjalaninya pada hari kelima, dan jika jumlahnya kurang daripada empat orang, ujian akan dilakukan di dalam bilik yang disediakan di hotel tetapi jika jumlahnya lebih banyak, pengaturan istimewa akan dibuat untuk mengangkut mereka ke pusat ujian swab dan membawa mereka kembali ke hotel.

Pegawai fokal yang terlibat dari Kementerian Kesihatan, berperanan memantau aspek keselamatan kesihatan dan memenuhi keperluan ubat-ubatan sekiranya seseorang individu memerlukannya dan jika ubat itu tidak tersedia, pengaturan akan dibuat untuk farmasi hospital menyediakan dan menghantar ubat-ubatan tersebut.