Monday, July 15, 2024
23 C
Brunei

  -

  Penganggur bunuh bapa terlepas hukuman tali gantung

  PUTRAJAYA, 9 JAN – Seorang penganggur yang memenggal kepala serta mengerat kaki dan tangan bapanya pada 2018 hari ini terlepas tali gantung selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menggantikan hukuman mati yang dijatuhkan ke atasnya dengan penjara selama 35 tahun.

  Panel tiga hakim terdiri daripada Hakim Besar Malaya Tan Sri Mohamad Zabidin Mohd Diah serta Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Mary Lim Thiam Suan dan Datuk Abu Bakar Jais membuat keputusan itu selepas berpandangan bahawa terdapat merit dalam rayuan You Poh Khoon terhadap hukuman.

  “Perayu hendaklah diberi peluang untuk menjalani hukuman penjara,” kata Mohamad Zabidin.

  Beliau memerintahkan Poh Khoon menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap iaitu pada 9 Oktober 2018 dan mengetepikan sebatan yang dikenakan ke atas tertuduh kerana usianya melebihi 50 tahun.

  Terdahulu, peguam Amir Faliq Mohamad Jamil memaklumkan mahkamah bahawa Jabatan Peguam Negara telah membenarkan representasi anak guamnya untuk menarik balik rayuan terhadap sabitan dan agar hukuman mati diganti dengan pemenjaraan.

  Poh Khoon, 58, dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 24 Mei 2022 selepas didapati bersalah membunuh bapanya, You Su Kim yang berusia 74 tahun antara 3 petang 8 Oktober 2018 dan 10:30 pagi esoknya di rumah mereka di Khatan Baru, Chemor, Ipoh, Perak.

  Mahkamah Rayuan menolak rayuannya pada 6 Mac tahun lepas.

  Menurut laporan media, Poh Khoon membunuh bapanya dengan memenggal kepala dan mengerat badannya selepas mangsa memarahi tertuduh kerana mengambil dadah di rumah mereka.

  Kepala mangsa kemudian ditanam di belakang rumah mereka manakala bahagian badan yang dikerat dibuang ke dalam sebuah lubang kumbahan sedalam 1.5 meter. – Bernama

  Panel Mahkamah Persekutuan mengetepikan hukuman mati terhadap You Poh Khoon, dan menjatuhkan hukuman penjara 35 tahun kerana membunuh bapanya hampir 6 tahun lalu. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan raikan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama

  SEOUL, 14 JULAI – Korea Selatan menandakan peristiwa penting hari ini dengan sambutan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama, hari peringatan nasional yang mengiktiraf kemajuan...