Pengangkutan awam adaptasi disiplin baharu

HAGUE, BELANDA – Di bandar-bandar di seluruh dunia, sistem pengangkutan awam adalah kunci untuk mendapatkan pekerja kembali bekerja dan memulakan semula ekonomi yang hancur. Namun kaedah pengangkutan, mulai dari kereta api dan bas hingga feri dan basikal, harus dibayangkan kembali untuk era koronavirus.

Di Eropah khususnya, sebahagian besar transit mulai menjadi fokus baharu kerajaan yang berusaha untuk mengembalikan negara mereka ke landasan sambil memberi tindak balas kepada wabak yang kini mempunyai jumlah kematian lebih dari 140,000 orang di seluruh benua itu.

Di ibu kota Itali, Sepanyol, Perancis dan Britain yang dilanda dengan teruk, bersesak dengan pengguna-pengguna komuter lain adalah sebahagian daripada rutin pagi ketika waktu pra-koronavirus.

Itu perlu diubah ketika pihak berkuasa berusaha menangani pertimbangan ekonomi tanpa kehilangan keuntungan yang sukar dicapai oleh strategi penjarakan sosial dalam mengawal penyebaran virus.

Penyelesaiannya termasuk meletakkan pelekat merah di lantai untuk memberitahu jauh jarak yang dihadkan kepada penumpang bas di Milan. Belanda menggunakan kereta api yang lebih panjang serta luas dan banyak bandar termasuk Berlin membuka lebih banyak laluan kepada penunggang basikal. Di Britain, penumpang bas masuk melalui pintu tengah atau belakang untuk mengurangkan risiko virus kepada pemandu.

Gambar menunjukkan salah sebuah pengangkutan awam membuat tanda bagi memastikan penjarakan sosial antara penumpang. – Agensi
Tanda elektronik yang menyatakan mesej ‘Duduk di rumah, hanya dengan bekerjasama kita dapat mengendalikan korona’, di sebuah jalan di Amsterdam, Belanda. – AP
Seorang lelaki duduk di tram yang terdapat tanda yang bertulis ‘jangan duduk di sini, hormati jarak sosial’, dipaparkan di bangku, di Milan, Itali. – AP
Seorang wanita melintasi jalan yang ditandai untuk menunjukkan jarak satu meter di hadapan stesen kereta api di Saint Lazare di Paris, Perancis. – Agensi

Mengumumkan pelonggaran secara bertahap terhadap perintah penutupan yang ketat di Perancis, Perdana Menteri Édouard Philippe menyebut pengangkutan awam sebagai “langkah utama pemulihan ekonomi” namun mengakui kebimbangan di kalangan penumpang.

“Saya memahami kekhuatiran sebilangan besar rakan senegara kita sebelum menaiki metro, kereta api, bas, trem, yang kadang-kadang sangat padat,” katanya.

Di New York, di mana berjuta-juta orang biasanya menaiki kereta api bawah tanah, bas dan kereta api pinggir bandar yang sesak setiap hari, namun kini jumlah penumpang jatuh lebih dari 90 peratus. Pemerintah Andrew Cuomo memerintahkan para pegawai untuk mengemukakan rancangan bagaimana kereta api dan kereta api bawah tanah akan dibasmi kuman setiap malam, membina sistem pembersihan yang diperkuat pada awal bulan Mac.

Ketua Penguasa Pengangkutan Metropolitan, Patrick Foye pada seminggu lalu mengatakan bahawa MTA juga sedang melihat langkah-langkah lain termasuk memperluas program yang telah melakukan pemeriksaan suhu pada 35,000 pekerja MTA. Foye mendesak pegawai pemerintah dan perniagaan untuk mempertimbangkan serta menyertakan waktu bekerja yang tidak menentu dalam sebarang rancangan untuk membuka semula perniagaan, bagi membantu mengurangkan kesesakan.

Amtrak, yang membawa lebih 12 juta penumpang dengan kereta api dari Boston menuju ke Washington, D.C. pada tahun fiskal terakhir, sudah mempunyai tempahan sehingga 50 peratus kapasiti dan membatasi beberapa tempat duduk di kereta api.

Pada masa akan datang, Amtrak akan menawarkan perkhidmatan lebih baik melalui aplikasi mudah alihnya untuk mengurangkan titik kontak, di mana seseorang akan membolehkan penumpang membuat pesanan secara tempahan awal untuk mengambil makanan di atas kapal, bagi mengurangkan masa menunggu di ruang makan.

Bila dan bagaimana untuk meredakan sekatan, menjaga keselamatan orang ramai dan mencegah jangkitan kedua adalah masalah perdebatan sengit di seluruh dunia.

“Tidak akan pernah ada jumlah perlindungan yang sempurna,” kata Josh Santarpia, seorang ahli mikrobiologi di Pusat Perubatan Universiti Nebraska yang sedang mempelajari koronavirus.

“Ini adalah penilaian risiko peribadi. Semua orang harus memutuskan, orang demi orang, risiko apa yang mereka sanggup bertolak ansur.”

Apabila sekatan dilonggarkan, pihak berkuasa kesihatan akan mengawasi dengan teliti sebarang tanda kebangkitan virus. Jerman telah melaporkan sedikit peningkatan dalam kadar jangkitan sejak beberapa perniagaan kecil diizinkan untuk dibuka semula lebih dari seminggu yang lalu, tetapi pihak berkuasa mengatakan bahawa terlalu awal untuk mengatakan apakah pelonggaran itu harus dipersalahkan.

Perancis, Sepanyol dan Greece adalah antara negara terbaharu yang mengumumkan peta jalan untuk membuka semula perniagaan dan sekolah. Akan ada lebih banyak kereta api, trem dan bas untuk membawa penumpang dan ramai yang akan memakai penutup hidung dan mulut yang akan menjadi sesuatu norma yang baharu hampir di mana-mana.

Mulai hari Rabu lalu, perkhidmatan kereta api nasional Belanda mulai meningkatkan jadual penutupan kerangka koronavirus dengan membawa kereta api antara bandar yang lebih lama kembali berfungsi untuk memudahkan penum-pang untuk berjauhan.

Kapasiti sistem metro Milan akan dikurangkan menjadi hanya 350,000 penumpang sehari, berbanding 1.3 juta pada hari kerja biasa. Sementara itu, perkhidmatan kereta api komuter wilayah hanya dapat menjamin 300,000 perjalanan pergi dan balik, di mana turun lebih dari 60 peratus dari kapasiti sebelumnya.

Datuk bandar Milan, Giuseppe Sala, meminta waktu bekerja secara berperingkat dan lebih banyak bekerja dari rumah untuk membantu menangani penurunan tersebut, khususnya apabila lebih banyak kedai dan perniagaan komersial dibuka mulai 18 Mei ini. Akses ke stesen kereta api dan stesen metro juga terkawal dan terhad bermula Isnin lalu, ketika pelonggaran pertama penutupan selama dua bulan yang ketat bermula.

Di Sepanyol, di bawah pelonggaran sekatan secara beransur-ansur mulai 10 Mei ini, kapasiti di kebanyakan perkhidmatan bas dan kereta api jarak jauh akan meningkat secara beransur-ansur dari 30 peratus kapasiti semasa.

Di seluruh dunia, jangkitan yang disahkan berjumlah lebih dari 3.1 juta termasuk 1 juta di AS dan jumlah kematian global yang disahkan mencapai 219,000, menurut jumlah yang dikeluarkan oleh Johns Hopkins Universiti.

Jumlah sebenar diyakini jauh lebih tinggi kerana ujian yang terhad, perbezaan dalam mengira jumlah kematian dan pengiraan yang tidak disengajakan oleh beberapa buah kerajaan. Bagi berjuta-juta orang di seluruh dunia, nasihat setakat ini adalah duduk di rumah. – AP