Pengangkutan awam dihadkan 50 peratus kapasiti

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 NOV – Dengan bermulanya Fasa Peralihan esok, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi telah mengeluarkan garis panduan Fasa Peralihan bagi perkhidmatan-perkhidmatan pengangkutan awam darat dan juga bagi perahu penambang, perahu penumpang dan kapal-kapal penambang.

Garis panduan berkenaan telah dikongsikan oleh Pengarah Pengangkutan Darat, Haji Rozaly bin Haji Saidon semasa sidang media yang berlangsung di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi hari ini.

Menurut beliau, di bawah garis panduan berkenaan, pemandu, petugas dan penumpang mestilah sudah lengkap mengambil dua dos vaksin COVID-19 dengan had kapasiti ditetapkan kepada 50 peratus kapasiti kenderaan bas awam, teksi dan e-hailing serta bot dan kapal penambang dan penumpang.

Bagi teksi dan e-hailing yang mempunyai muatan tempat duduk penumpang lima orang, maka hanya dua penumpang dibenarkan untuk menaikinya (tidak termasuk pemandu). Manakala, bagi yang muatan tempat duduk tujuh penumpang, hanya tiga penumpang dibenarkan menaikinya (tidak termasuk pemandu) dan penumpang-penumpang yang mempunyai kod BruHealth berwarna hijau atau kuning sahaja yang dibenarkan untuk menaiki kenderaan-kenderaan berkenaan.

Mengenai pembukaan sekolah-sekolah memandu, latihan dan ujian memandu, beliau menjelaskan bahawa sebanyak 23 pengusaha sekolah memandu akan dibenarkan beroperasi semula di mana seramai 308 pelajar sedang menunggu untuk menjalankan ujian memandu iaitu 240 pelajar memohon ujian praktikal memandu di Kompleks Litar Memandu Kampung Sungai Akar; 20 pelajar bagi permohonan di cawangan Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) Tutong; 40 pelajar bagi permohonan di cawangan JPD Kuala Belait; dan lapan pelajar bagi permohonan di cawangan JPD Temburong.

JPD juga memberikan peluang kepada pelajar-pelajar untuk membuat latihan praktikal memandu bermula 20 November ini bagi memastikan pelajar-pelajar bersedia menjalankan ujian yang dijadualkan bermula pada 27 November depan mengikut penjadualan yang ditetapkan.

Sementara itu, tambah beliau, JPD telah menyediakan sebanyak 318 slot untuk ujian praktikal memandu bermula 27 November hingga 31 Disember dengan 15 slot ujian sehari bagi kompleks litar memandu dan cawangan-cawangan JPD yang lain.

Bagi tempahan ujian kod jalan raya dan ujian memandu, calon-calon dinasihatkan untuk menghubungi sekolah memandu masing-masing.

Garis panduan lengkap bagi perkhidmatan-perkhidmatan sekolah memandu dan pengangkutan awam darat dan laut boleh diperoleh dari laman sesawang www.jpm.gov.bn.