Penganjur larang penonton hadiri Paralimpik Tokyo

TOKYO, 17 OGOS – Penonton tidak akan dibenarkan untuk menyaksikan sukan Paralimpik Tokyo disebabkan kebimbangan mengenai koronavirus, menurut penganjur kelmarin, ketika Jepun berdepan dengan rekod jangkitan meskipun langkah darurat dilaksanakan di beberapa kawasan negara tersebut.

Keputusan tersebut dibuat untuk sukan Paralimpik, yang bakal membuka tirai pada 24 Ogos nanti, sebelum ini dijangka akan mengikut peraturan serupa yang dilakukan bagi sukan Olimpik.

Sukan tersebut diadakan ketika Jepun berdepan dengan gelombang baharu kes virus dan perintah darurat dilaksanakan di enam buah wilayah.

“Langkah lebih ketat akan diambil bagi kejohanan untuk diadakan, termasuk tidak membenarkan kehadiran peminat,” menurut penganjur dalam kenyataan bersama dengan kerajaan tempatan dan kebangsaan serta jawatan kuasa Paralimpik Kebangsaan.

Kenyataan menyatakan bahawa pengecualian hanya dibuat bagi beberapa pelajar sekolah untuk menghadiri program khas.

Seiko Hashimoto semasa mengumumkan mengenai larangan peminat dari menyaksikan sukan Paralimpik Tokyo semasa sidang media, baru-baru ini. – AFP

Tetapi penganjur menegaskan bahawa kanak-kanak tersebut hanya akan menghadirinya dengan ‘langkah keselamatan’ dan ‘di mana pihak berkuasa tempatan atau pentadbiran sekolah membuat permintaan kepada ibu bapa dan lainnya’.

“Kami berharap dapat memberikan cita-cita dan harapan kepada sebanyak kanak-kanak yang mungkin menerusi temasya sukan tersebut,” ketua Tokyo 2020, Seika Hashimoto memberitahu wartawan.

Kes jangkitan virus meningkat di seluruh Jepun, dengan lebih 20,000 jangkitan baharu harian dalam masa beberapa hari kebelakangan, didorong oleh varian Delta yang mudah berjangkit.

Tokyo dan lima lagi kawasan lain ketika ini di bawah perintah darurat dengan mengarahkan restoran untuk ditutup serta mengehadkan waktu beroperasi.

Langkah tersebut turut mengehadkan kehadiran 5,000 dalam acara atau 50 peratus kapasiti, atau kurang. – AFP