Penganjur Paralimpik perketat peraturan virus

TOKYO, 22 OGOS – Penganjur Paralimpik Tokyo mengatakan hari ini bahawa mereka memperketat peraturan kawalan virus, termasuk meningkatkan ujian virus dan menghadkan pergerakan, ketika Jepun memerangi gelombang baharu beberapa hari sebelum upacara pembukaan Paralimpik.

Sukan Paralimpik dibuka Selasa ini setelah ditangguhkan akibat pandemik selama setahun dan kejayaan Olimpik yang berakhir pada 8 Ogos lalu telah disambut oleh penganjur sebagai bukti peraturan virus mereka berjaya.

Penganjur Olimpik telah melaporkan 547 kes yang berkaitan dengan Sukan itu sejak 1 Julai lalu, tetapi kini terdapat 131 kes di antara peserta Paralimpik dengan dua hari lagi upacara pembukaan.

Dan Jepun telah melaporkan lebih daripada 25,000 kes harian di seluruh negara dalam beberapa hari terakhir, bahkan di beberapa wilayah termasuk Tokyo yang dikenakan perintah darurat.

Ketua Pegawai Eksekutif Tokyo 2020, Toshiro Muto berkata hari ini ‘langkah lebih berhati-hati perlu diambil’.

Ini termasuk mewajibkan kakitangan yang berpangkalan di Jepun di Perkampungan Paralimpik mengambil ujian virus setiap hari.

Dan peraturan yang membenarkan sebilangan peserta melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam dan bergerak bebas setelah sekatan 14 hari akan dibatalkan. – AFP

Presiden Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC), Andrew Parsons semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Menyalakan Obor Paralimpik di Istana Akasaka di Tokyo pada 20 Ogos lalu. – AFP