Penganjur yakin Halep dapat pengecualian

MILAN, 26 JULAI – Simona Halep mungkin layak mendapat pengecualian untuk bertanding dalam acara WTA Palermo, yang akan menandakan penyambungan semula musim ini setelah ditangguhkan selama lima bulan, walaupun semua pemain dari Romania perlu menjalani kuarantin sebaik tiba di Itali, menurut penganjur.

“Halep perlu menyertai Terbuka Wanita Palermo ke-31,” kata pengarah kejoha-nan, Oliviero Palma menerusi Twitter.

“Kami sedang menunggu penjelasan rasmi dari pihak berwajib, tetapi kami yakin.

“Mengikut peraturan yang berkuat kuasa, atlet profesional sepatutnya dibenarkan pengecualian daripada menjalani kuarantin mandatori.”

Penganjur kejohanan membuat rayuan kepada pegawai kerajaan untuk melonggarkan perintah pengasingan diri bagi juara Wimbledon, Halep.

Menteri kesihatan telah menandatangani perintah untuk menjalankan pengasingan diri 14 hari sebaik tiba di Itali bagi pemain-pemain yang pernah mengunjungi Romania dan Bulgaria dalam tempoh dua minggu kebelakangan.

Sementara itu, penganjur tenis Palermo berkata mereka sedang menunggu pengesahan daripada pemain nombor tiga dunia, Karolina Pliskova sama ada menyertai kejohanan atau tidak.

Pemain pertama akan tiba pada Ahad untuk pusingan kelayakan.

“Kesemuanya, bermula pada Selasa, akan menjalani ujian koronavirus dan akan diulangi setiap empat hari,” tambah penganjur.- AFP