Pengarah Batman Forever meninggal dunia

Pengarah terkenal Hollywood, Joel Schumacher meninggal dunia pada usia 80 tahun. Schumacher dilapor lebih setahun menderita penyakit kanser.

Mendiang dikenali kerana pernah menghasilkan filem bajet besar pada era 1980an dan 1990an, termasuk The Client, A Time to Kill, juga dua sekuel francais Batman iaitu Batman Forever (1995) and Batman & Robin (1997). Selain itu, Schumacher pernah mengarahkan filem St Elmo’s Fire, The Lost Boys dan Flatliners.

Schumacher, memulakan kerjaya di Hollywood sebagai pengarah kostum pada tahun 1970 sebelum dikenali sebagai antara pengarah filem tersohor meninggal dunia di New York, menurut agensi publisiti ID-PR dalam kenyataan kepada media.

“Beliau meninggal dunia akibat kanser pagi ini selepas berjuang melawan penyakit itu sejak setahun lalu…sudah pasti kehilangan besar ini akan dikenang semua rakan-rakan dalam industri filem,” katanya. – Agensi

Pengarah terkenal Hollywood, Joel Schumacher meninggal dunia pada usia 80 tahun akibat menderita penyakit kanser. – Agensi