Pengarca cipta rumah terapung cetakan 3D

CESKE BUDEJOVICE, REPUBLIK CZECH – Seorang pengarca Czech telah bergabung dengan sekumpulan arkitek untuk mencipta prototaip rumah cetakan 3D yang mungkin menjadi rumah percutian untuk masa hadapan.

Rumah tersebut sedang dicetak daripada konkrit khas di selatan bandar Czech Ceske Budejovice dan dirancang untuk diapungkan di sungai Vltava di Prague pada Ogos.

“Saya berani katakan ia merupakan pembinaan cetakan 3D terapung pertama di dunia,” beritahu pengarca Michal Trpak perancang di sebalik projek itu, kepada AFP.

Reka bentuk rumah, yang boleh dice-tak dalam masa dua hari, menerima inspirasi daripada haiwan satu sel dikenali sebagai protozoa, menurut beliau.

Sebagai satu tarikan tambahan, Trpak merancang menukar tempat kediaman kepada taman terapung, dengan tumbuhan menutup bumbung dan dinding luarnya.

Seorang pekerja menyediakan konkrit untuk percetakan 3D rumah konkrit di Republik Czech di bandar Ceske Budejovice. – AFP
Pengurus akaun AMI Communications menunjukkan penggambaran percetakan 3D rumah konkrit pertama di Republik Czech pada 16 Jun 2020. – AFP

Pelan lantai seluas 43 meter persegi itu termasuk sebuah bilik tamu dengan dapur, sebuah bilik tidur dan bilik mandi.

“Rumah 3D akan menyesuaikan diri dengan orang ataupun kawasan desa. Robot itu tidak peduli mengenai bentuk lengkung,” kata Trpak diiringi bunyi dengungan alat mekanik dengan muncung menyusun lapisan demi lapisan kepingan konkrit.

“Rumah itu dirancang khas sebagai rumah masa senggang yang terletak di kawasan desa, sesuai untuk pasangan suami isteri atau keluarga kecil,” tambah Trpak, yang menndapat inspirasi daripada projek perumahan cetakan 3D di Belanda.

Untuk membiayai projek tersebut, digelar ‘Protozoan’, penciptanya telah bergabung dengan persatuan pembinaan Czech.

“Projek ini agak mahal disebabkan ia merupakan prototaip dan kami memerlukan banyak ujian…Namun generasi kedua harus menelan kos kira-kira tiga juta crown dan generasi ketiga mungkin menelan separuh daripada jumlah kos tersebut,” kata Trpak.

Apabila robot telah siap, modul bilik tidur dan bilik mandi konkrit akan dipasang kepada teras kayu dengan tingkap besar dan lengkap dengan bumbung kayu.

Rumah itu seterusnya akan dibawa ke Prague, dipasang pada pontun dan dipamerkan di sungai Vltava di pusat Prague selama dua bulan.

“Kami tidak mempunyai bidang tanah untuk menempatkannya, bagaimanapun untuk melakukannya, anda memerlukan permit pembinaan dan ia mengambil masa sehingga dua tahun untuk memperolehnya,” kata Trpak.

“Namun jika anda mengapungnya di sebatang sungai, anda hanya memerlukan kebenaran daripada badan pelayaran, jauh lebih cepat.”

Trpak berkata pembinaan bukan tanpa sebarang masalah kerana konkrit adalah sensitif kepada perubahan suhu.

“Apabila ia amat panas, ia menjadi keras dengan lebih cepat, apabila ia sejuk, ia menjadi keras lebih perlahan, maka kami menambah air panas dari dandang,” tambah beliau tatkala cuaca berubah menjadi lebih teruk.

“Kami terus menyelidik dan memajukan diri. Ia adalah proses cuba-cuba.” – AFP